Política 18/06/2014

Joan Ignasi Elena deixa el PSC i inicia l'escissió

Abandona el grup parlamentari i en els propers dies decidirà si renuncia a l'escó. Reconeix que pretén que Avancem es presenti a les municipals

Sara González
3 min
Joan Ignasi Elena, en la roda de premsa d'aquest dimecres en què ha anunciat que deixa el PSC / PERE VIRGILI

BarcelonaEl líder el moviment crític del PSC Avancem, Joan Ignasi Elena, ha dit prou. La seva discrepància amb la línia oficial ha arribat a tal punt que ha decidit deixar el grup parlamentari, el primer pas per seguir el seu camí al marge del PSC, ja que estriparà el carnet amb l'objectiu de poder tornar a ser militant més endavant si el partit canvia. L'assemblea del moviment, que es reuneix el 28 de juny, acabarà de determinar si deixa l'escó o bé passa a ser diputat no adscrit. Amb tot, queda clar que aquest és l'inici de l'escissió del PSC. "A la vida s'ha de ser rebel, però no pots ser crític tota la vida en una organització perquè hi ha el risc d'esdevenir una caricatura i de restar més que sumar", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Elena ha assegurat que ell imagina un PSC "al bell mig de la centralitat", "inequívocament" a favor del dret a decidir i amb un discurs "nítidament d'esquerres" però que la majoria del partit, "legítimament", no vol canviar aquest posicionament. Ha insistit que ho ha intentat defensar "amb honestedat, vehemència, honestedat i lleialtat fins a l'extenuació", però que ha vist que no se n'ha sortit i no hi ha "cap possibilitat" que les opcions que defensa siguin "majoria dins el PSC". Per això i perquè creu que el partit ja no es pot permetre "més disputes internes i confrontacions", plega, i ha admès que ho fa amb una sensació de "fracàs" i sense voler-se "aferrar" al càrrec. "No n'hem sabut prou o no tenim raó", ha dit Elena, tot afegint que el PSC "sempre serà el seu partit".

El diputat, que aquest cop no vol presentar-se com a candidat com sí ho va fer l'any 2011 perquè considera que el PSC només està fent un debat de "persones" i no de projecte, va ser apartat dels seus càrrecs orgànics i parlamentaris juntament amb Marina Geli i Núria Ventura per haver trencat la disciplina de vot i donar suport a la consulta. Amb la dimissió de Pere Navarro, tant ell com altres dirigents han demanat una refundació del PSC, però veient el discurs que fa el candidat Miquel Iceta, el millor posicionat per ser primer secretari, ha llençat la tovallola. Ell va ser un dels dirigents que veien en la candidatura de Núria Parlon la darrera oportunitat per girar el partit com un mitjó, però amb la seva renúncia ha considerat que és moment de marxar.

El seu objectiu és, doncs, la refundació del socialisme però al marge de les sigles del PSC i la construcció d'una alternativa d'esquerres. Amb aquest objectiu va néixer Avancem, que a finals d'aquest mes, en bloc, tots els seus integrants decidiran si marxen del partit. De fet, el propi Elena ha reconegut que Avancem podria presentar-se a les municipals del 2015 amb aliances amb altres forces d'esquerres.

Elena ha estat una de les veus que públicament més ha qüestionat el rumb del partit en els darrers mesos. Al congrés del 2011 ja va disputar-li la primera secretaria a Pere Navarro i va perdre aconseguint aplegar un 25% del suport dels delegats del congrés. Ha trencat dos cops la disciplina de vot del grup. La primera, el 23 de gener del 2013, negant-se a votar en contra de la declaració de sobirania. I la segona el passat 16 de gener, quan va votar a favor de demanar al Congrés el traspàs de la competència per convocar una consulta.

stats