Política 23/01/2013

Cinc diputats del PSC desobeeixen Navarro i es neguen a votar en contra de la declaració

Àngel Ros, Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere, Marina Geli i Núria Ventura no han participat en la votació per la discrepància amb la cúpula

Sara González
2 min
Marina Geli, Àngel Ros, Joan Ignasi Elena i Rocío Martínez Sampere, abans d'entrar a la reunió del grup del PSC, al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaTot i que el líder del PSC, Pere Navarro, havia fet una crida a la unitat de vot, cinc dels seus diputats contraris a votar 'no' a la declaració de sobirania s'han rebel·lat contra les seves directrius. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'exconsellera Marina Geli, el líder del moviment Avancem, Joan Ignasi Elena, la diputada Rocío Martínez-Sampere i la diputada per Tarragona Núria Ventura han desobeït l'ordre de votar en contra de la declaració i han decidit no votar. No s'han mogut de l'hemicicle, però tampoc han mogut un dit per prémer el botó del 'no'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El trencament de la disciplina de vot i la divisió del grup és el resultat d'hores de negociació en els últims dos dies, en què els crítics no han pogut convèncer la cúpula del partit que el PSC no podia quedar-se fora de l'acord per coherència amb el dret a decidir i per no perdre del tot el seu lloc en la centralitat política. Els diputats díscols, quatre d'ells membres de l'executiva nacional del PSC, han intentat convèncer Navarro que no es tracta d'una declaració unilateral d'independència del Parlament, sinó d'una declaració sobre el dret a decidir del poble de Catalunya, però el primer secretari no ha cedit ni tan sols a una abstenció, que també hauria incomodat el PSOE i la mateixa exministra Carme Chacón, ferma aspirant a liderar Ferraz.

Però el preu a pagar per no incomodar el PSOE és molt alt. Navarro s'haurà d'esmerçar ara a explicar davant la seva militància com diferenciarà el seu vot contrari del del PP i Ciutadans. A més, haurà de buscar la fórmula per calmar diverses federacions del territori que reclamaven directament un 'sí' a la declaració de sobirania.

stats