Protagonista col·lateral
Política 08/10/2022

Gemma Geis, de consellera a possible alcaldable per Girona

La fins ara titular del departament d'Universitats ha de decidir si reprèn la seva carrera acadèmica o es presenta a les primàries de la capital gironina

2 min
Gemma Geis

GironaCarles Puigdemont la va temptejar un parell de vegades per entrar en política, però Gemma Geis ho va declinar. Aleshores estava centrada en la seva carrera universitària: doctora en dret i professora agregada de la Universitat de Girona (UdG), va preferir convertir-se en la vicerectora més jove de l’Estat (2013-2017). Fins que va arribar l’1-O. Tot el que va viure i veure aquell dia la va remoure tant, que no va poder rebutjar l’oferta que, de nou, li va fer Puigdemont per encapçalar la llista de JxCat a Girona a les eleccions al Parlament del desembre del 2017. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Discreta, lleial i fent molta feina de formigueta, Geis va iniciar una ràpida i ascendent carrera política: va ser portaveu del partit, va ser una de les impulsores de la Crida Nacional per la República, va formar part de diverses taules de negociació i, a finals del 2020, va guanyar les primàries per encapçalar de nou la llista gironina a les eleccions del 14-F.

Amb la constitució del govern de Pere Aragonès es va recuperar la conselleria d’Universitats i va anar a parar a les seves mans. El seu passat acadèmic s’ha notat en el seu curt mandat: ha reduït els preus dels graus i màsters, i ha augmentat el pressupost de les universitats. Aquesta setmana, a més, ha centrat molts titulars: va assumir les competències de Polítiques Digitals i Territori, i va ser l'única consellera en actiu que públicament es va posicionar a favor de sortir del Govern.  

Mare de dos fills –als quals protegeix molt del focus mediàtic–, rememora sovint els records de la seva infància al barri de Pont Major de Girona, on els seus pares tenien un taller de fusteria metàl·lica i ella els ajudava tallant ganxos d’acer. També sol parlar del seu referent, la seva àvia, i té present el seu besavi, que va ser alcalde de Sarrià de Ter per Esquerra Republicana el 1933. 

De perfil independent i de la màxima confiança de Puigdemont, la ja exconsellera sempre ha sostingut que el seu pas per la política era temporal. Però després de la renúncia de l’alcaldable de Junts a Girona, Assumpció Puig, el seu nom sona en totes les travesses per substituir-la, i més després de la trencadissa del Govern.

Fonts properes a Geis apunten que no té clar si presentar-se a les primàries. Sobre la taula té almenys dues possibilitats. Retornar a la seva carrera acadèmica o afrontar un repte majúscul: intentar revalidar l’alcaldia gironina davant uns rivals que fa temps que trepitgen la ciutat, amb una acció del govern de Madrenas que ella no ha executat, i amb un partit dividit i enterbolit tant a escala local com nacional.

stats