Política28/12/2020

L'escriptora Gemma Lienas serà la número 4 del PSC a les eleccions del 14 de febrer

L'acord dels socialistes amb Units per Avançar exclou el pacte amb Lliures i la Lliga Democràtica

Marc Toro

BarcelonaNou fitxatge del PSC per a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Segons han confirmat fonts socialistes a l'ARA, l'escriptora i activista feminista Gemma Lienas (Barcelona, 1951) serà la número 4 de la candidatura, que ha de ser ratificada aquest dimecres pel consell nacional del partit. Es tracta d'una incorporació independent de l'òrbita ecosocialista i catalanista amb la qual els de Miquel Iceta busquen competir amb els comuns. Lienas, de fet, ja va ser diputada entre el 2015 i el 2017 a les files de Catalunya Sí que Es Pot (CSQP) després de presentar-se a les eleccions del 27 de setembre com a número 2 de Lluís Rabell.

Cargando
No hay anuncios

El fitxatge arriba després que el PSC hagi tancat l'acord amb Units per Avançar per repetir l'aliança electoral de fa tres anys i que tornarà a situar Ramon Espadaler de número 3, per darrere d'Iceta i Eva Granados. Les dues formacions han signat aquest dilluns els termes de l'entesa, que descarta definitivament ampliar el pacte amb Lliures i la Lliga Democràtica. Aquesta possibilitat, que generava recels en alguns sectors socialistes, s'havia anat refredant després de setmanes de converses i, en declaracions a l'agència Efe, el líder de Lliures, Antoni Fernández Teixidó, ja havia descartat aquest matí una "gran candidatura del catalanisme". Fonts de la formació d'Àstrid Barrio, d'altra banda, admetien a l'ARA la setmana passada que no veien assumible la proposta que els feia el PSC.

L'acord amb Units, molt semblant al del 2017, conjura els dos partits a treballar "des del diàleg" per "refer els consensos trencats" a Catalunya i "renovar el pacte constitucional", i qualifica la futura legislatura com una "oportunitat per a que Catalunya posi fi a una dècada de xoc institucional, de divisió social, de creixement de les desigualtats socials i de retrocés econòmic". El document, que posa l'accent en la necessitat de prioritzar la gestió de la pandèmia del covid-19, repeteix la fórmula d'ara fa tres anys per permetre als diputats de les dues formacions a votar de manera diferenciada al Parlament, sempre i quan tinguin a veure amb la "consciència personal" o a "certs àmbits programàtics".

Cargando
No hay anuncios

Si amb la formació hereva de l'extinta Unió Iceta busca seduir l'electorat del centredreta catalanista però no independentista, pel flanc esquerre Lienas ocuparà la posició que a les últimes eleccions, les del 2017, va cobrir la també activista feminista i fundadora de Federalistes d'Esquerres Beatriz Silva. L'exdiputada de CSQP és molt pròxima tant a Rabell com a Joan Coscubiela, perfils que els socialistes havien sondejat fa tres anys per a una possible incorporació a les seves llistes. Ara fa tres anys, Iceta també va sumar simbòlicament al final de la candidatura a l'exfiscal d'Anticorrupció i exeurodiputat de Podem Carlos Jiménez Villarejo i la filòsofa de Federalistes d'Esquerres Victòria Camps.

Cargando
No hay anuncios

Coneguda per la seva reconeguda faceta literària, Lienas també destaca pel seu activisme en temes socials. I malgrat que havia sigut militant socialista –el 2006 va donar suport a la candidatura de José Montilla–, la seva implicació en política havia estat essencialment en l'espai dels comuns. Abans d'incorporar-se a CSQP, el 2015 ja va formar part de la llista de Barcelona en Comú i també havia militat en la candidatura d’ICV-EUiA. Fa cinc anys, de fet, defensava el dret a decidir i admetia que se li feia "difícil" veure el PSC "com un partit d'esquerres".