Política 30/10/2020

Recels dins del PSC per l'acostament a Lliures i la Lliga Democràtica

Dirigents territorials qüestionen la idoneïtat de l'aliança electoral més enllà d'Units per Avançar

Marc Toro
3 min
L'executiva del PSC, amb Miquel Iceta al centre,  el desembre durant el 14è congrés del partit

BarcelonaDesprés que Units per Avançar s'incorporés el 2017 a la llista del PSC per al 21-D, Miquel Iceta valora ara ampliar l'aliança electoral amb Lliures i la Lliga Democràtica. L'objectiu del líder socialista, que aquest divendres es reuneix amb representants dels tres partits, és sumar forces per bastir una candidatura transversal alternativa a l'independentisme. La manera d'aconseguir-ho, però, no convenç a tothom al PSC, on diversos càrrecs, dirigents i líders territorials veuen amb recel acollir a la candidatura per al 14 de febrer dos partits més de l'espai de centredreta. Un fet que, a més, reduiria els llocs reservats per a socialistes a la llista.

"No agrada la idea d'una coalició amb tres partits de dreta", afirma un diputat. "No vull gent de dretes a la candidatura, o en tot cas el mínim possible", afegeix un càrrec local, que considera un "error" la possibilitat de "diluir" la marca PSC en un moment de creixement del partit a les urnes. Diversos dirigents consultats consideren que la part de vots del "catalanisme moderat" que es pot sumar als pròxims comicis ja queda coberta per l'entesa amb Units, de la qual es fa una valoració positiva i que ja es va repetir en diverses llistes a les municipals. I discrepen d'incorporar ara figures com Antoni Fernàndez Teixidó (Lliures) o Josep Ramon Bosch (la Lliga), expresident de Societat Civil Catalana (SCC) i fundador de l'entitat d'extrema dreta Somatemps. "No entenc què aporta", apunta un membre de la direcció.

A l'espera de saber com avancen els contactes amb els diferents espais polítics –també es preveu tornar a incorporar a la llista figures de l'entorn de Federalistes d'Esquerres–, els possibles acords de cara a les eleccions es van tractar dijous a la tarda en una reunió telemàtica d'Iceta amb els primers secretaris de les federacions del PSC, en la qual també van participar el secretari d'organització, Salvador Illa, i la viceprimera secretària i directora de la pròxima campanya electoral, Eva Granados. Segons ha pogut saber l'ARA, en la trobada hi va haver dues intervencions que van qüestionar l'acostament a Lliures i la Lliga. Una d'elles la va fer el diputat i líder del PSC a Barcelona, Ferran Pedret, que segons diverses fonts va avisar sobre la possibilitat de confondre o desorientar l'electorat propi i va demanar que si es tira endavant l'aliança es faci perquè realment s'hi veu una rendibilitat electoral i es pacti clarament què significa incorporar aquests dos partits a la llista.

Més "competència" a la llista

L'altre dirigent que va es va expressar en contra de sumar formacions conservadores és el primer secretari del Vallès Occidental i secretari de coordinació territorial del partit, José Luis Jimeno. Però algunes veus socialistes asseguren que la incomoditat va més enllà d'aquestes dues federacions. No només pel que implica de cara a captar votants de centreesquerra –als quals els socialistes aspiren a seduir davant de Cs–, sinó també perquè augmentaria la "competència" a la llista. Fonts de la cúpula socialista matisen aquest fet recordant que les enquestes apunten a un important creixement en escons al Parlament –de 17 a 24 o 25 diputats, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO)–. "I això sense fer res especial", diuen, en relació a l'eventual suma de forces a la candidatura.

"Nosaltres ja millorarem resultats si anem sols, però es tracta de guanyar", s'hi suma un diputat, convençut que per assolir aquest objectiu no hi ha altra "alternativa" que no sigui "sumar". "Agrupar el catalanisme moderat amb el vot progressista i potser amb el no tan progressista en aquest moment excepcional", defensa. Un company seu al grup parlamentari, en cavi, considera que "el moment no és excepcional", i certifica així que el debat està servit. La possible aliança amb Lliures i la Lliga –que tampoc acaba de satisfer Units per Avançar– encara està molt a les beceroles i pel camí podrien aparèixer més resistències internes. Però al final el que previsiblement més pesarà serà el criteri del candidat i líder del partit, Miquel Iceta.

stats