Política 24/12/2020

El PSC i Units per Avançar tanquen l'acord per concórrer junts a les eleccions del 14 de febrer

Les negociacions dels socialistes amb Lliures i la Lliga s'han refredat en les últimes setmanes

Marc Toro / Anna Mascaró
2 min
Els líders d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, i del PSC, Miquel Iceta.

BarcelonaEl PSC tornarà a integrar Units per Avançar a les seves llistes electorals. Fonts coneixedores de les negociacions confirmen a l'ARA que els dos partits han tancat un acord com ja van fer a les autonòmiques del 21 de desembre del 2017 i que, a l'espera de la ratificació de la militància dels socialistes, donarà a Ramon Espadaler una posició de sortida a la candidatura del 14 de febrer. El consell nacional d'Units, de fet, ja ha ratificat amb l’aval del 97% dels membres que el líder del partit sigui el cap de llista de la formació. L'acord arriba després de setmanes en què les negociacions que el PSC també manté amb Lliures i la Lliga Democràtica s'hagin refredat. Fonts d'aquesta última formació, encapçalada per Astrid Barrio, apunten a l'ARA un desacord en els termes de l'entesa electoral que els proposaven els de Miquel Iceta, que va rebutjar des del primer moment una coalició i optava, en canvi, per incorporar a la llista figures del centredreta catalanista com a independents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'espera de veure com queda la llista del PSC, que s'ha de votar al seu consell nacional el 30 de desembre, Units ha aprovat que al costat d'Espadaler la seva candidatura incorpori Isabel Pallejà, consellera municipal del districte de l’Eixample de Barcelona; Xavier Güell, membre del comitè directiu d’Units i responsable de l’àmbit d’educació; Olga Ortiz, membre del comitè directiu especialista en dret de família i mediació i membre de l’Observatori del Dret Civil Català, i Josep Isern, representant de la direcció d’Units de la Gent Gran. La formació hereva d'Unió també ha designat com a candidat de la demarcació de Tarragona Joan Caballol, actualment diputat de les Terres de l’Ebre al Parlament del grup PSC-Units. Queden per concretar els caps de llista per Girona i Lleida.

En un comunicat difós aquest mateix dijous, Espadaler ha remarcat que "de les pròximes eleccions només en poden sortir dos possibles presidents: Pere Aragonès, que representa la continuïtat d’un govern independentista, dividit i ineficaç, o Miquel Iceta, l’únic candidat que pot articular una alternativa sòlida i capaç d’afrontar amb cohesió els immensos reptes que té Catalunya al davant". Secunda així l'estratègia dels socialistes de cara als comicis, que assenyalaran el 14 de febrer com una disjuntiva entre ERC i el PSC. Sense descartar del tot que algun representant de Lliures o la Lliga s'acabi incorporant finalment a la candidatura –els socialistes estan buscant també altres perfils independents fora d'aquestes formacions–, l'entesa amb Units –que ja es va repetir a les municipals de l'any passat– feia temps que es donava per feta al carrer Pallars.

Tal com va explicar l'ARA, així com es fa una valoració positiva de la convivència amb els democristians al Parlament al llarg de l'última legislatura –en què Espadaler ha pogut votar diferent en qüestions d'àmbits de discrepància, sobretot en temes educatius–, l'acostament als de Barrio o genera recels internsno hi ha "risc" de "contradicció" ni de "confusió"

stats