Política 02/11/2020

Iceta no veu risc de "contradicció" en un acord amb Lliures i la Lliga: "No desdibuixarà el PSC"

Garanteix que els socialistes es presentaran a les eleccions amb les seves sigles i el seu programa

Marc Toro
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una roda de premsa

Barcelona"Ni el PSC fa seu el programa d'Units per Avançar, ni Units per Avançar fa seu el programa del PSC", deia Miquel Iceta el novembre del 2017. El primer secretari i candidat socialista acabava de tancar llavors l'acord electoral per al 21-D amb el partit de Ramon Espadaler, i el fet de sumar a la llista una formació de centredreta va ser polèmic de portes enfora i, per a alguns sectors, incòmode de portes endins. Tres anys després, la possibilitat d'ampliar aquella aliança novament per la dreta, amb Lliures i la Lliga Democràtica, torna a aixecar recels al PSC. I Iceta ha tornat a sortir al pas de les crítiques, assegurant que no hi ha "risc" de "contradicció" ni de "confusió" de l'electorat: dues de les qüestions que preocupen dirigents socialistes.

Després que divendres es reunís amb representants dels tres partits de la centredreta catalanista, Iceta ha volgut deixar clar aquest dilluns que la voluntat d'"eixamplar" la candidatura de les pròximes catalanes no es pot produir sobre la base "desdibuixar el projecte" del PSC. En aquests sentit, ha garantit que qualsevol força política o figura independent que se sumi a la llista socialista haurà de defensar el seu programa basat en "la defensa de l'estat del benestar", incloent-hi la sanitat i l'educació públiques i "el diàleg i la concòrdia". "El PSC es presentarà a les eleccions amb les seves sigles, el seu programa i el seu candidat. Els que hi vulguin col·laborar estan cridats a fer-ho, i trobarem la fórmula per fer-ho possible", ha afirmat.

Tal com fonts de la direcció apuntaven la setmana passada a l'ARA, el líder socialista ha confirmat així que no es pensa en fer cap "coalició". L'executiva del partit ha aprovat estudiar la voluntat d'Units per Avançar de mantenir el pacte electoral i de legislatura del 2017, un acord que internament es dona per fet. La incògnita a resoldre és si Lliures i la Lliga s'afegirien a aquesta aliança o si, per contra, s'inclourien membres de les formacions d'Antoni Fernández Teixidó i d'Àstrid Barrio a la llista com a independents. "Les converses no han avançat prou per respondre aquesta pregunta [...]. Les possibilitats de col·laboració encara no estan concretades", s'ha limitat a argumentar Iceta.

"Qui suma, guanya"

La reunió de divendres, ha explicat, va transcórrer amb "sinceritat i cordialitat", i els diferents actors es van emplaçar a continuar parlant. Però el primer secretari, que ha definit el PSC com el "centre de gravetat de l'alternativa a l'independentisme", ha admès que aquesta alternativa es pot "eixamplar en totes les direccions". "També hi pot haver gent provinent de la nostra esquerra, serà un creixement molt equilibrat", ha dit. Com en les anteriors eleccions, els socialistes preveuen incorporar a la candidatura figures de l'òrbita d'ICV o de Federalistes d’Esquerres. Beatriz Silva, una de les fundadores d'aquesta entitat i ara diputada, va ser la número 4 a la llista del 21-D.

El flanc esquerre és vist amb molt millors ulls per la majoria del PSC i també pel seu electorat, d'aquí que les explicacions d'Iceta anessin aquest dilluns encaminades a matisar les conseqüències dels passos cap a la dreta. Com fa ara amb Lliure i La Lliga, el 2017 afirmava que l'acord amb Units no prefigurava "col·laboracions futures", una afirmació que no va poder mantenir. I malgrat que l'acord amb Espadaler només va donar un diputat més al PSC, el candidat manté que "en política, qui suma guanya".

stats