Política 01/02/2017

La Generalitat posarà en marxa l'1 de juliol el sistema informàtic que permetrà recaptar els impostos massius

L'impost sobre les begudes amb excés de sucre serà el primer que es gestionarà amb el nou model, preparat per assumir l'IRPF, l'IVA i l'impost de societats

Ara
2 min
El vicepresident, Oriol Junqueras, amb de la directora de l’ATC, Teresa Ribas, i el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó.

BarcelonaL'1 de juliol és la data escollida per posar en marxa l'Espriu, el sistema informàtic que hauria de permetre la Generalitat recaptar en el futur els impostos massius. Ho ha explicat aquest dimecres en declaracions a RAC1 el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó. La substitució del sistema actual, el Gaudí, per l'Espriu ha estat un dels objectius del departament d'Hisenda des que el govern independentista va començar a funcionar ara fa poc més d'un any. Tal com va avançar l'ARA, Economia tenia prevista assajar el nou software amb els tributs de nova creació del 2017. El primer impost que es gestionarà amb el nou model informàtic serà el de les begudes ensucrades, que el Govern crearà un cop s'aprovin els pressupostos del 2017. Unes 200 empreses estaran afectades per aquest nou tribut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les empreses IBM i T-Systems han estat les desenvolupadores de l'Espriu, que, progressivament, anirà assumint la gestió de la resta d'impostos propis i cedits. La intenció de l'executiu és, però, preparar l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) per poder recaptar els grans impostos: l'IRPF, l'IVA i l'impost de societats. "L'Espriu ja està dissenyat per a impostos periòdics de grans censos de contribuents. Ja és un sistema informàtic dissenyat per recaptar qualsevol tipus d’impost", ha detallat. El Govern es prepara, doncs, per afrontar amb garanties la desconnexió fiscal d'Espanya en cas que la ciutadania es pronunciï a favor de la independència en el referèndum que l'executiu s'ha compromès a organitzar.

Salvadó també ha tornat a negar que l'ATC hagi aconseguit dades fiscals de manera il·legal, tal com assegurava l'exsenador Santi Vidal en les seves conferències públiques. "L'agència catalana ni té ni necessita les dades de l'agència espanyola", ha subratllat, a més de recordar que l'ATC "està absolutament auditada" i que el departament d'Hisenda ja ha demanat una nova auditoria de l'Agència de Protecció de Dades de Catalunya.

Segons el secretari d'Hisenda, si la Generalitat vol recaptar en algun moment els impostos massius no necessitaria les bases de dades de tots els contribuents, sinó que podria gestionar els grans impostos a partir de les declaracions que fan les empreses.

Tot i que el sistema Espriu començarà a funcionar l'1 de juliol, el mateix Salvadó va explicar en una entrevista l'any passat a l'ARA que el desenvolupament del nou sistema informàtic costarà al voltant dels 100 milions d'euros i no estarà plenament desenvolupat fins al cap de quatre anys.

stats