Política 21/10/2020

Aragonès representarà el Govern a la conferència de presidents autonòmics amb Von der Leyen

Tremosa, de JxCat, finalment només serà a la trobada tècnica sobre els fons europeus

Núria Orriols
3 min
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en una roda de premsa.

BarcelonaDesprés de dies de debat al si del Govern pels equilibris entre JxCat i Esquerra, finalment l'executiu ha decidit enviar el vicepresident, Pere Aragonès, a la conferència de presidents autonòmics del 26 d'octubre amb la presidenta de la Comissió Europea, Urusula von der Leyen. Ho ha explicat l'executiu en un comunicat, en què ha afegit que el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que s'havia erigit com a possible substitut d'Aragonès a la reunió, anirà a la trobada tècnica que hi haurà a la mateixa tarda amb la secretària adjunta de la Comissió Europea, Céline Gauer. Les dues reunions són per abordar el funcionament dels fons europeus, que el govern espanyol ha de repartir entre les comunitats autònomes.

Aragonès actuarà així de president en substitució, tal com marca la Llei de la Presidència en cas d’inhabilitació del cap de l’executiu, el primer cop que ho fa en un fòrum autonòmic des de la condemna del president, Quim Torra, per desobediència el 28 de setembre. Tot i la previsió legal, fonts de JxCat defensaven que hi assistís Tremosa, a través d’una altra delegació de funcions d’Aragonès o a través d’algun altre mecanisme, per la seva “experiència” com a eurodiputat.

Malgrat el marge que es prenia el Govern per decidir qui hi enviava, el reglament de la conferència de presidents autonòmics també especifica que els assistents han de ser els caps de les autonomies i, si hi hagués alguna impossibilitat, els seus substituts d’acord amb els estatuts d’autonomia. Així, no preveu que cada govern autonòmic hi enviï qui vulgui. En el cas de Catalunya, la Llei de la Presidència preveu que sigui el vicepresident qui assumeixi les facultats –limitades– de president en cas de sentència ferma que l’aparti del càrrec. I, per tant, Aragonès.

Fins ara, però, la mateixa portaveu del Govern, Meritxell Budó, havia assegurat que l’executiu decidiria qui hi representaria la Generalitat en el moment que tinguessin coneixement de l’ordre del dia de la trobada, que serà telemàtica arran del coronavirus. Aquest ordre del dia de la cimera amb la representant de la Comissió ha arribat aquest dimecres mateix.

Segons fonts coneixedores, ha sigut l’espai de coordinació creat entre JxCat i ERC arran de la inhabilitació de Torra el que es va prendre la decisió, en què hi ha Aragonès i Tremosa, entre altres. De fet, malgrat la voluntat de Junts de fer valdre el seu conseller –consideren que amb la inhabilitació del president hi ha un desequilibri al Govern a favor d’ERC–, fonts del mateix partit també admeten que més enllà de la posició d’exeurodiputat de Tremosa tenien pocs arguments per defensar que hi anés en lloc d’Aragonès, precisament per la previsió legal que hi ha a la Llei de Presidència.

Competència

El debat sobre l’assistència en aquest fòrum és un símptoma més de la rivalitat entre Tremosa i Aragonès dins l’executiu, perquè per una banda el vicepresident és el responsable econòmic del Govern i líder d’Esquerra, i per una altra Tremosa s’erigeix com el perfil de JxCat en aquests afers. Ara aquesta tensió es pot intensificar perquè Tremosa s'obre també a presentar-se a les primàries de Junts per Catalunya si s'hi admeten independents.

stats