Política 16/07/2021

La Comissió Bilateral serà el 2 d'agost a Madrid

Vilagrà i Rodríguez consensuen la data en una trucada telefònica

3 min
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, aquest dimarts

BarcelonaDe la reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'espanyol, Pedro Sánchez, en van sortir almenys dos compromisos: reunir la taula de diàleg la setmana del 13 de setembre i la Comissió Bilateral Generalitat-Estat el juliol. Ara bé, amb la crisi de govern a Madrid del cap de setmana passat i el canvi de titular de Política Territorial –de Miquel Iceta a Isabel Rodríguez–, la Moncloa havia refredat la possibilitat que pogués ser aquest mes, un ajornament que el Govern no volia acceptar. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha tingut una conversa telefònica aquest migdia amb Rodríguez i li ha traslladat la voluntat de mantenir el calendari pactat. A la tarda, totes dues han tingut una segona conversa de la qual, segons han explicat fonts del Govern a l'ARA, ja n'ha sortit la data de la propera Comissió Bilateral: el 2 d'agost a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i mostrar-se comprensiva pel canvi de carteres, Vilagrà ha assegurat que ja es va fer feina amb l'anterior ministre Iceta per preparar l'ordre del dia i que hi havia temps per organitzar la reunió a finals de juliol o principis del mes d'agost. Per al Govern és "innegociable" que la reunió se celebri abans de les vacances d'estiu, ha dit la consellera de Presidència en una atenció als mitjans de comunicació a Vilada (Berguedà). De fet, l'última Comissió Bilateral Generalitat-Estat ja es va reunir l'1 d'agost del 2018.

El mateix president de la Generalitat s'ha pronunciat aquest divendres també en aquesta línia i ha instat el cap de l'executiu espanyol a complir "els compromisos". Ha subratllat que oficialment el govern de Pedro Sánchez no els ha dit que vulgui ajornar definitivament la reunió bilateral i s'ha mostrat disposat a accelerar-ne els preparatius perquè es pugui fer de manera immediata.

La ministra Rodríguez, que també és la portaveu del govern espanyol, va assegurar dimarts durant la roda de premsa posterior al consell de ministres que "no tenia coneixement" que la comissió s'hagués de reunir en un màxim de dues setmanes i va assegurar que no tenia la trobada programada. "La meva agenda és ara una mica caòtica, i espero en les pròximes hores tenir-ho tot més clar", es va disculpar, tot i que sí que va confirmar una altra reunió: la conferència de presidents autonòmics a Salamanca prevista per al 30 de juliol.

"No és tan clar que se celebri; fins fa pocs dies la intenció era ajornar-la al setembre", apuntaven ahir des de l'executiu de Pedro Sánchez, donant ja gairebé per fet el canvi de data.

Tanmateix, segons fonts de Presidència, després de la conversa telefònica amb Vilagrà la nova ministra de Política Territorial s'ha compromès a revisar el calendari i no ha descartat encabir-la ara. "Que la ministra acabi d'aterrar no hauria de ser un motiu perquè s'endarrerís gaire en el temps", ha conclòs Vilagrà. Finalment, la trobada arribarà a principis del mes d'agost.

Ordre del dia

Paral·lelament a l'estira-i-arronsa per la data, el Govern prepararà internament el que vol portar a la taula de diàleg. La Generalitat vol separar les qüestions que tenen a veure amb el conflicte polític amb les que estan relacionades amb el desenvolupament autonòmic. Així, segons va explicar dimarts la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, el Govern vol discutir a la Comissió Bilateral aspectes com l'ampliació de l'aeroport del Prat, conflictes de competència en l'última llei d'habitatge i la cogestió dels fons europeus.

stats