Relacions Catalunya-Espanya

La Comissió Bilateral trontolla: el govern espanyol ja dona gairebé per fet que serà al setembre

Vilagrà parlarà les pròximes hores amb la nova ministra de Política Territorial

3 min
Imatge de la reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat

Madrid / BarcelonaEl nou govern de Pedro Sánchez ha començat a caminar amb el fre de la carpeta catalana posat. El president català, Pere Aragonès, i l'espanyol van acordar en la reunió a la Moncloa fa només dues setmanes que la Comissió Bilateral Generalitat-Estat es reuniria abans d'acabar el juliol. Però amb la crisi de govern a la Moncloa i l'arribada de la nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, tot s'ha trastocat, i ara des del govern espanyol ja es dona gairebé per fet que serà al setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Rodríguez va assegurar dimarts, durant la seva estrena com a portaveu del govern espanyol durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, que "no tenia coneixement" que la comissió s'hagués de reunir en un màxim de dues setmanes i va assegurar que no tenia la trobada programada. "La meva agenda és ara una mica caòtica, i espero en les pròximes hores tenir-ho tot més clar", es va disculpar.

Rodríguez, però, sí que tenia més que clara una data: la pròxima reunió física de la conferència de presidents, que serà el divendres 30 de juliol a Salamanca. L'ajornament, doncs, es dona gairebé per fet al govern espanyol, que fins i tot ja pensava en posposar la reunió abans de la remodelació de dissabte passat malgrat que l'anterior ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ja hagués posat en marxa els tràmits per configurar l'ordre del dia. "No està tan clar que se celebri; fins fa pocs dies la intenció era ajornar-ho al setembre", assenyalen des de l'executiu de Pedro Sánchez.

Davant d'aquesta situació, la Generalitat reclama que es comuniqui pels canals oficials el possible ajornament, ja que aquest va ser justament un acord al qual van arribar Aragonès i Sánchez en la reunió a la Moncloa del 29 de juny. Fonts del Govern asseguren que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, encara no ha pogut parlar amb la nova titular de Política Territorial, Isabel Rodríguez, i que serà en les pròximes hores -aquest divendres o el cap de setmana- que abordarà les qüestions pendents per a aquest juliol. Vilagrà és l'encarregada de presidir la part catalana de la Comissió Bilateral.

Rodríguez, de fet, encara no ha definit el seu equip. El que fins ara era mà dreta d'Iceta, el secretari de Política Territorial, Víctor Francos (també del PSC), no continuarà al costat de la nova ministra, i està a l'espera que es confirmi si serà director general de Cultura.

Al seu torn, fonts properes al president Aragonès afirmen que si hi ha d'haver algun canvi de data per part de la Moncloa s'ha de discutir al més alt nivell i que ara per ara consideren vigent l'acord d'activar aquests mecanismes estatutaris de forma immediata, de la mateixa manera que es va acordar reunir la taula de diàleg la setmana del 13 de setembre. En cas d'ajornament de la Comissió Bilateral, acabarien coincidint les dues reunions amb molt poc marge de temps, sempre que es mantingui la data de la taula de diàleg, que coincidirà també amb la negociació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2022, que Sánchez vol aprovar amb ERC i té intenció de presentar abans que acabi el mes de setembre.

Ordre del dia

La idea de la Generalitat -que treballa internament amb l'ordre del dia de la trobada- és portar a la Comissió Bilateral tot el que té a veure amb la gestió de l'autonomia i deixar per a la taula de diàleg les qüestions de fons del conflicte polític. Així doncs, aspectes com l'ampliació de l'aeroport del Prat, conflictes de competència en la darrera llei d'habitatge o la co-gestió dels fons europeus anirien en aquesta trobada. A la taula de diàleg el Govern pretén portar-hi l'amnistia i l'autodeterminació.

L'última trobada de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat va ser l'1 d'agost del 2018, quan la presidia, per la part catalana, l'exconseller d'Exteriors Ernest Maragall, i per la part espanyola la llavors ministra Meritxell Batet. No va donar fruits: es va constatar la distància política entre la Moncloa i la Generalitat i només es va acordar constituir les comissions sectorials.

stats