Pressupostos generals de l'Estat
Política 26/10/2022

Junts redobla la pressió a ERC i l'acusa de "servilisme" al govern espanyol

Montero defensa els pressupostos estatals davant les crítiques del PP, que l'acusen "d'hipotecar" Espanya

4 min

MadridEl primer round per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat es disputa aquests dimecres i dijous al Congrés. La cambra baixa debat les set esmenes a la totalitat que ha presentat la triple dreta, però també Junts i la CUP, entre d'altres. El govern espanyol no tindrà problemes perquè els comptes continuïn la seva tramitació parlamentària perquè té garantit el suport de la majoria de la investidura, però, més enllà d'aquesta votació, al debat d'aquest dimecres hi ha tornat a aflorar la divisió de l'independentisme. Junts ha tornat a carregar amb duresa contra l'estratègia de diàleg i negociació d'ERC i, en concret, per la mà estesa dels republicans per tornar a negociar els pressupostos de l'Estat. La portaveu del grup al Congrés, Míriam Nogueras, ha acusat els republicans de "servilisme" al govern espanyol i de "no fer res" per revertir la baixa execució pressupostària a Catalunya. "Han acabat sent prescindibles i han deixat en blanc la pàgina de les fites", ha etzibat Nogueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara que Junts i ERC han certificat el seu divorci a la Generalitat, el partit de Laura Borràs ha mantingut l'estratègia que va encetar durant l'última compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, de disparar sense embuts contra els republicans també al Congrés. La portaveu ha tornat a presentar els republicans com a còmplices dels incompliments de l'executiu espanyol amb Catalunya. "No volen negociar amb nosaltres perquè saben que negociem i que no ens deixem prendre el pèl", ha afirmat dirigint-se a María Jesús Montero. La ministra d'Hisenda li ha replicat que és "difícil" exigir l'execució d'un pressupost "al qual votaran en contra". La CUP, per la seva banda, també ha denunciat la baixa execució pressupostària i la "falta de compromís polític" del govern espanyol per resoldre el conflicte català per defensar el seu no als comptes. "Seria un sense sentit", ha afirmat el diputat Albert Botran. Malgrat tot, Montero ha demanat als cupaires que es "repensin" el vot perquè considera que hi hauria "espai per entendre's".

La reforma del delicte de sedició

Nogueras, amb tot, ha defensat l'esmena a la totalitat de Junts per "forçar" una negociació i ha criticat l'intercanvi de "cromos" entre els comptes i la reforma del delicte de sedició que plantegen el govern espanyol i ERC (tot i que tots dos ho neguen de cara enfora). I, en aquest sentit, la portaveu de Junts ha insistit en la derogació d'aquest tipus penal i ha exigit als republicans que no entrin a negociar cap reforma: "Vull pensar que cap partit català participarà d'aquesta trampa, que el que vam fer el 2017 no mereix ni un sol minut de presó". Montero, en resposta a la CUP, ha aprofitat per desvincular aquesta reforma dels pressupostos.

Abans d'acabar, Nogueras també ha recriminat al govern espanyol que es vanti d'haver "anestesiat" l'independentisme. "No s'equivoquin, han anestesiat un partit català, que és molt diferent", ha dit en referència als republicans. Una afirmació que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha negat: "Nosaltres no anestesiem a ningú [...], cadascú reivindica el que considera". La ministra ha carregat, precisament, contra l'estratègia de Junts, que considera "fallida" i que passa per "desgastar" l'executiu perquè torni al govern la dreta. "Els va millor en termes de rèdit polític un govern que maltracti Catalunya i que animi a la confrontació", ha afirmat.

Les crítiques del PP

El primer dia de debat també ha evidenciat que la distància entre el govern espanyol i el PP en l'àmbit econòmic no s'escurça. De fet, el ple s'ha convertit en el debat ideològic entre l'esquerra i la dreta que fa mesos que mantenen dins i fora de l'hemicicle. Mentre Montero ha tornat a presentar els pressupostos com a "progressistes" i "l'antídot contra el populisme", els populars han insistit que els comptes "hipotequen" Espanya i han tornat a demanar-ne la retirada. La ministra d'Hisenda s'ha dedicat a defensar a capa i espasa que els comptes que ha dissenyat el govern espanyol serveixen per protegir la classe mitjana i treballadora, "la majoria social", perquè incorporen mesures fiscals que contrasten amb les que ha tirat endavant el PP en les comunitats autònomes on governa, en què ha eliminat o reduït al màxim l'impost de patrimoni. De fet, Montero ha acusat els populars d'haver perdut la "brúixola econòmica" i defensar un model que beneficia l'elit d'aquest país.

Ara bé, Gamarra ha defensat la seva esmena a la totalitat perquè consideren que els comptes dissenyats per l'executiu espanyol no responen a les previsions econòmiques dels organismes independents. De fet, ha dit que els números neixen "invalidats". "Són hipoteques generals de l'Estat, ni són socials ni eficients, són sanchistes", ha dit la secretària general del PP. Per a Gamarra, els comptes aboquen Espanya a la recessió, i ha censurat la política d'incrementar la despesa pública, perquè posen en dubte que això es pugui acabar pagant en un futur. De fet, la dirigent popular ha defensat un "pla de racionalització" de les despeses i ha tornat a demanar una reducció de ministeris. "És el govern més expansiu i ineficient de la democràcia", ha dit.

Teixir l'acord amb la majoria de la investidura

Gamarra també ha tornat a censurar l'aliança de l'executiu espanyol amb l'independentisme, un pacte que Montero ha defensat. "En comptes de fer una oposició legítima, lleial i constructiva, estan en una dinàmica perillosa, intentant deslegitimar el govern de coalició i els acords amb altres grups", ha dit la ministra, en referència a les formacions sobiranistes catalanes i basques. "Els pressupostos donen estabilitat política al país i demostren la capacitat del govern per armar consensos", ha afegit. Tot i que ERC, EH Bildu i el PNB no han presentat esmenes a la totalitat als comptes, cap d'ells no ha garantit encara el suport als comptes. Tampoc el PDECat, que ha exigit un compromís per a l'execució de les inversions a Catalunya. Montero els ha ofert mà estesa per negociar "millores" a partir de divendres, quan s'acaba el termini per presentar les esmenes parcials al text. "Confio que arribarem a acords amb els grups que volen contribuir a l'interès general", ha afirmat.

stats