Governabilitat a l'Estat

Junts també dispara contra ERC al Congrés: "No serveixen a Catalunya"

La portaveu de Junts equipara els incompliments del PSOE i dels republicans

2 min
La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, intervenint des de la tribuna

Madrid"El món el canvien persones valentes que compleixen amb la paraula i que són lleials. És evident que ni vostè [Pedro Sánchez] ni [Pere] Aragonès canviaran res en aquest món". Així acabava aquest dijous la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, al Congrés de Diputats, i evidenciava la ruptura amb ERC al Govern. Els dards contra el president de la Generalitat i el seu partit se sentien habitualment de manera més subtil, però aquesta vegada Nogueras no s'ha mossegat la llengua. "Alguns ens van dir que complien acords, que mai tripartit, que mai l'Estat i el govern espanyol per davant de Catalunya. Alguns donen estabilitat a aquells que creuen que un 16% [d'execució pressupostària] és suficient per a Catalunya", s'ha queixat, en una clara referència als republicans. Davant les promeses que es queden en això, Nogueras ha conclòs que "ni el PSC i els comuns, ni aquells que aproven sistemàticament els pressupostos serveixen a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la compareixença al Congrés, el president del govern espanyol ha anunciat un nou paquet de mesures de l'àmbit energètic, i Junts ha plantejat una intervenció que ha pivotat sobre els "incompliments". Així, ha recriminat a Sánchez la mala gestió de Rodalies –l'ha comparat amb el "99% de puntualitat" de Ferrocarrils de Catalunya, gestionat per la Generalitat–, les diferències amb Madrid pel que fa a l'execució pressupostària, que no atengui les resolucions del Tribunal Europeu de Drets Humans i que la Unió Europea encara estigui esperant informació per escrit sobre Pegasus. "Les dades objectives demostren que menteixen", ha assegurat Nogueras en l'arrencada del seu discurs.

La llista d'incompliments és "llarga", ha advertit la diputada independentista, però "no són els únics". A ERC li ha retret que a l'inici de la legislatura optés per "donar estabilitat a tota aquesta mentida a canvi d'engrunes" en lloc "d'arriscar i sortir de la zona de confort per lleialtat al compromís amb els ciutadans que mereixen un país que els respecti".

Rufián eleva el to contra Sánchez

La intervenció de Junts ha sigut just després de la del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que ha volgut recordar a Sánchez que la judicialització del Procés continua. El diputat republicà ha traslladat al cap de l'executiu de l'Estat que per negociar cal un "clima de confiança" i, en la mateixa línia de Nogueras, "que la seva paraula valgui alguna cosa". "Per qui digui que la repressió s'ha acabat i que aquest govern aposta pel diàleg", ha dit Rufián, abans d'enumerar la quantitat de persones que encara pateixen les conseqüències judicials de l'1-O, ja sigui al Tribunal de Comptes, estiguin condemnades, pendents de judici i encausades per protestes. "Creuen que així es pot negociar alguna cosa?", ha amenaçat el portaveu d'ERC, una de les formacions amb qui el PSOE compta per aprovar els pressupostos.

Nogueras ha pres la paraula després, s'ha sumat a les queixes de Rufián, però l'ha advertit que el govern espanyol pot actuar d'aquesta manera perquè "vostès els donen llum verda".

stats