Congrés de Diputats

Sánchez injecta 3.000 milions més per abaratir la factura energètica

Es crearà una nova tarifa regulada per a les comunitats de veïns amb gas centralitzat i s'amplien els descomptes

4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença al Congrés

MadridQuan Pedro Sánchez compareix al Congrés sempre va carregat de nous anuncis per descol·locar l’oposició. Aquesta ha estat la tònica des que va començar la crisi econòmica provocada per la guerra a Ucraïna i ahir no va ser una excepció. El president espanyol va anunciar una nova injecció de 3.000 milions d’euros dels pressupostos amb mesures per rebaixar la factura energètica que beneficiaran, segons els seus càlculs, el 40% de les llars espanyoles. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La principal novetat és que es crearà una nova tarifa regulada per a les comunitats de veïns amb gas natural centralitzat (1,7 milions de llars), que ha de permetre reduir a la meitat la factura.

A més, es reforçarà el bo social elèctric per beneficiar 1,3 milions de llars: s’augmenta el descompte al 65% per als vulnerables i al 80% per a les persones vulnerables greus, s’elevarà a un 15% la quantitat d’energia amb dret a descompte i, amb caràcter temporal, es crearà una nova categoria de consumidors amb dret de descompte del 40% en les seves factures: seran els de llars amb treballadors que tenen baixos ingressos (persones soles amb ingressos de menys 16.000 euros l’any, de 20.000 per parelles o de 28.000 per famílies). Aquesta última mesura afectaria 1,5 milions de persones, segons Sánchez. També es reforçarà el bo social tèrmic duplicant-ne l’ajuda mitjana fins als 375 euros i elevant l’ajuda mínima als 40 euros. 

Gratuïtat de Rodalies

Les noves ajudes s’afegeixen a les que s’han anat implementant durant l’any. Una de les més destacades és la de la gratuïtat del transport públic, de la qual Sánchez va treure pit. En la seva intervenció, va assegurar que una persona amb un sou d’uns 1.500 euros al mes que utilitza cada dia Rodalies haurà estalviat prop de la meitat del que suposa l’impacte de la inflació gràcies a aquesta mesura. A més, el cap de l’executiu de l’Estat va xifrar en 118 milions de litres de combustible els que s’han deixat de consumir i en 360.000 les tones de CO₂ que no s’han emès.

Però, un cop fets els anuncis, a Sánchez el que li interessava era buscar el cos a cos ideològic amb la dreta. I ho va fer amb una defensa aferrissada de l’estat del benestar i dels impostos que el sustenten. “La gran majoria d’espanyols rep molt més del que aporta”, va subratllar. “Les propostes de Feijóo són les mateixes que les de Rajoy, és tornar al passat”, va etzibar a la bancada popular, a la qual va recordar la gestió que va fer de la crisi financera del 2008. “Parlen d’infern [fiscal], però l’infern és haver d’hipotecar-se per pagar un tractament contra el càncer, com passa als Estats Units”, va reblar. “Nosaltres volem ser un país amb un estat del benestar fort, com Dinamarca, com França o com Alemanya. Quin és el seu model?”, va preguntar als populars.

El cap de l’executiu també ho va aprofitar per escometre Ciutadans, que la setmana passada va qüestionar la pujada de les pensions: “¿S’imaginen què significaria apujar les pensions només dos euros al mes amb l’actual pujada de preus?”, els va retreure. “Deixin de voler enfrontar la gent gran amb els joves”, va dir. 

Els arguments de la dreta

La portaveu popular, Cuca Gamarra, no va entrar a valorar les mesures concretes i es va limitar a dir que en tot plegat hi havia “molta propaganda i electoralisme”. “Qui hi surt guanyant, vostè o la gent? Més diners per a vostè és més poder per a vostè i menys per als ciutadans”, va insistir, mentre criticava que no s’abaixin els impostos a les rendes de més de 21.000 euros anuals. En una línia similar es va expressar el líder de Vox, Santiago Abascal, que va barrejar la immigració irregular amb la crítica contra Brussel·les i la “religió climàtica”, però que també va apuntar als impostos: “Vostè té els diners que la gent necessita per poder-los regalar al seu albir”, va dir.

La portaveu popular, Cuca Gamarra, en el Congrés.

Sánchez va comparèixer l’endemà de la desfilada militar del 12 d’octubre, en la qual, de nou, va ser xiulat al Paseo de la Castellana de Madrid. La jornada va estar marcada en certa manera pels segons que Sánchez va fer esperar Felip VI, i ahir aquest episodi va tenir continuïtat quan Vox va decidir irrompre a la cambra baixa quan el cap de l’executiu ja estava intervenint com a senyal de protesta. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va haver de cridar-los l’atenció i Sánchez es va veure obligat a aturar momentàniament la seva intervenció. 

Precisament, un dels protagonistes del debat d’ahir va ser el nou portaveu socialista, l’exlehendakari Patxi López, que va fer aixecar diverses vegades els seus companys de bancada. L’última quan va retreure a la dreta que el seu to a la cambra es traspassa després al carrer: “Aquí no es pot venir i dir el que et vingui de gust, perquè no hi ha res que surti gratis i tot acaba tenint conseqüències. I és molt perillosa la seva deriva patrimonialitzadora dels símbols i de la pàtria”, va advertir.

Pel que fa als socis de Sánchez, tant Unides Podem com Bildu van citar les paraules del ministre d’Economia francès, Bruno Le Maire, en què advertia que “la guerra d’Ucraïna no ha de resultar en una dominació econòmica americana i un afebliment de la UE”. Va ser una manera elegant de marcar distàncies amb l’atlantisme de Sánchez.

El president espanyol, doncs, es presentarà dimarts que ve al Senat amb noves mesures sota el braç per debatre cara a cara amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Mentrestant, els dos partits continuen negociant per arribar a un acord sobre la renovació del CGPJ.

Les mesures de Sánchez, una a una
  • Bo tèrmic També es reforçarà el bo social tèrmic (calefacció, aigua calenta i cuina) duplicant l’ajuda mitjana fins als 375 euros i elevant l’ajuda mínima als 40 euros. Això vol dir que durant el 2022 i el 2023 es dobla el pressupost destinat a aquestes ajudes. La quantitat de diners que es rep depèn del grau de vulnerabilitat i també de la zona climàtica on es visqui.
  • Nous descomptes Amb caràcter temporal, es crearà una nova categoria de consumidors amb dret a descompte del 40% en les factures: seran els de llars amb treballadors que tenen baixos ingressos. El llindar s’ha situat en els 16.000 euros l’any per persones soles, 20.000 per les parelles i 28.000 per les famílies. Es calcula que es podran beneficiar 1,5 milions de persones, segons Moncloa.
  • Bo social elèctric Es reforçarà el bo social elèctric (afecta la tarifa regulada) per beneficiar un total d’1,3 milions de llars. Així, s’augmenta el descompte del 60% al 65% per a les persones considerades vulnerables, i del 70% al 80% per a les persones que són vulnerables greus. També s’elevarà a un 15% la quantitat d’energia amb dret a descompte per pal·liar els efectes de la pujada de preu.
  • Calefacció central Es crearà una nova tarifa regulada (TUR) per a les comunitats de veïns amb gas natural centralitzat, que ha de permetre reduir a la meitat la factura. Segons Sánchez, afectarà 1,7 milions de llars. El fet que es puguin acollir a una tarifa regulada –fins ara només podien anar al mercat lliure– els permetrà beneficiar-se del topall del gas, almenys fins a finals del 2023.
stats