Política 04/05/2018

El govern espanyol recorre la modificació de la llei de presidència

Rajoy ja ha elevat al Consell d'Estat un informe per impugnar la norma

Dani Sánchez Ugart
2 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridEl portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha confirmat aquest divendres que l'executiu ja ha elevat al Consell d'Estat un informe per recórrer la modificació de la llei de presidència, aprovada aquest mateix matí al Parlament de Catalunya. La Moncloa ja havia anunciat que tenia preparat el recurs, i que el presentaria en cas que es debatés al Parlament, com finalment ha succeït. En un consell de ministres que ha finalitzat abans de la votació de la norma, l'executiu ha tirat pel dret i ha decidit elevar el recurs a l'organisme, abans fins i tot de la votació, tot i que Méndez de Vigo ha afirmat en la roda de premsa posterior a la reunió de ministres que el recurs es presentaria si s'aprovava la modificació (que havia sigut aprovada minuts abans de la seva compareixença a la Moncloa).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Seria bo que el Parlament de Catalunya no prengués decisions que no porten enlloc", ha considerat Méndez de Vigo, que ha dit que l'intent d'aprovar la investidura a distància és "un frau de llei i un frau polític" i un "disbarat". Per això, segons ell, el govern espanyol "utilitzarà totes les armes polítiques per evitar-ho", i quedarà una "via obstruïda". A més, el portaveu de l'executiu ha recordat que els responsables de la cambra "han sigut advertits" de les conseqüències de no fer cas de les decisions del TC.

Mariano Rajoy continua així el combat legalista contra les decisions del Parlament encaminades a investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, i té coll avall que les forces independentistes no ho aconseguiran, pel mur del Tribunal Constitucional.

L'alt tribunal ja va avisar que no consentiria una investidura a distància d'un president, que és precisament la modificació principal que inclou la nova llei de presidència. D'aquesta manera, previsiblement, l'alt tribunal acceptarà a tràmit la impugnació, i quedarà consegüentment suspesa, fins que el TC es pronunciï sobre el fons de la seva constitucionalitat.

Això deixarà el Parlament sense la principal eina per investir Puigdemont, si es descarten els escenaris de desobediència a les resolucions del Tribunal, que ja va instar el president de la cambra, Roger Torrent, a no fer res que contravingués la decisió del Tribunal d'acceptar a tràmit la impugnació del debat d'investidura de Carles Puigdemont que va fer en el seu moment el govern espanyol de manera preventiva.

stats