Govern i Estat ja polemitzen per la nova data de la taula de diàleg

Aragonès reclama la pròxima reunió a principis d'any després que Sánchez la refredés

2 min
Pere Aragonès i Pedro Sánchez en la reunió prèvia a la taula de diàleg.

BarcelonaQueda formalment inaugurat un nou estira-i-arronsa entre el govern espanyol i la Generalitat sobre quina ha de ser la data de la pròxima reunió de la taula de diàleg. Si el president espanyol, Pedro Sánchez, refredava aquest dimecres la imminència de la nova trobada, aquest dijous el president català, Pere Aragonès, li ha reclamat no "dilatar" la negociació i començar a formular propostes per desencallar el conflicte. "A principis de 2022 ha de celebrar-se una nova ronda de la taula de negociació, amb propostes concretes sobre la taula", ha exposat aquest dijous en una entrevista amb Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tesi del cap del Govern és que aquí tothom s'ha d'"arriscar" pels seus. Per ell, la Generalitat ja ho fa apostant per un procés de negociació "ple de dificultats". "La nostra posició és honesta, volem una sortida negociada al conflicte, però no es pot aprofitar això per dilatar una resolució que ha d'arribar tard o d'hora", ha argumentat. Per tant, la seva conclusió és que també li toca jugar-se-la a l'altra banda i no posposar més la recerca d'una resolució democràtica. Com ja va dir al discurs de Sant Esteve, el 2022 ha de ser l'any en què la taula doni "els primers fruits".

Però Sánchez no ha donat en els últims dies gaires senyals de tenir la mateixa pressa. L'argument confessable és l'agreujament de la pandèmia, que considera que ara és la "prioritat" que cal afrontar, i el més inconfessable és que, amb unes eleccions tan properes com les de Castella i Lleó, convocades per al 13 de febrer, difícilment li interessarà escenificar abans una nova trobada de la taula.

Subirats serà a la negociació

Malgrat el debat sobre la data, hi ha alguna cosa que sí que s'ha mogut amb relació a la taula: la seva composició. El nou ministre d'Universitats, Joan Subirats, també substituirà Manuel Castells com a integrant de la taula –en representació del govern espanyol–. Ho ha explicat en una entrevista amb Europa Press el líder d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha confiat que aquest canvi també serveixi perquè "la presència dels comuns" en els debats sigui "més intensa". Els comuns tampoc són partidaris de posar dates, però sí que volen que el 2022 serveixi per avançar "en l'agenda social, territorial i democràtica".

stats