Política 12/04/2023

Cop de porta de la Moncloa a l'acord de claredat: "No té cap fonament"

El PSOE considera que la proposta d'Aragonès no és "útil ni realista"

3 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en declaracions als mitjans des de Sevilla

MadridL'enèsim cop de porta del govern de Pedro Sánchez al referèndum arriba just després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi anunciat que vol reactivar la proposta d'acord de claredat després de les eleccions municipals. "Amb el president Sánchez, no hi haurà referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Va contra la Constitució, no té cap fonament. Sempre hem dit que qualsevol mesura, acord o qüestió que es plantegi des del govern català ha de seguir fidelment els elements constitucionals", ha indicat la número 2 del PSOE i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, des de Sevilla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, no hi va haver cap pregunta sobre el plantejament que pocs minuts abans havia fet Aragonès. La resposta era imaginable per a tothom, tot i que a Madrid es va arribar a especular, quan es va derogar la sedició i reformar la malversació, que la propera concessió de Sánchez a l'independentisme seria el referèndum. Fonts de la Moncloa tampoc no volien pronunciar-se en privat un cop acabada la compareixença d'aquest dimarts i era el PSC des de Barcelona qui ja avançava que Esquerra no té aliats en aquest camí.

"Aquest govern, a diferència d'altres, quan algú incompleix la Constitució o incorre en conductes contra la legalitat, el denuncia, el persegueix i no practica la política de l'estruç. La política hi és per donar solucions útils a la gent i no per plantejar qüestions que se sap perfectament que estan fora de la legalitat i que busquen distreure l'atenció d'allò a què ens hem de dedicar: combatre l'atur, ser capaços de tenir polítiques econòmiques que permetin abaixar els preus, aconseguir beques per als joves, reforçar la sanitat...", ha expressat Montero aquest dimecres, fent explícit així el rebuig de la Moncloa a la proposta d'Aragonès.

Campanya electoral

Sánchez no ha fet mai bona cara davant la idea de fer un referèndum a Catalunya i menys encara en campanya electoral. De fet, en aquests períodes és quan més bel·ligerant acostuma a mostrar-se amb l'independentisme, cosa que la dreta li retreu després quan el líder del PSOE hi pacta la investidura, la concessió d'indults o la modificació del Codi Penal.

La Moncloa atribueix també a l'escenari de precampanya que Aragonès hagi rescatat l'acord de claredat, tal com ha manifestat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. "Continuem en campanya electoral i, per tant, respectem les propostes que facin les forces polítiques per poc realistes i útils que siguin", ha anotat. També ha subratllat que el full de ruta del govern espanyol en cap cas passa per "tornar a un passat que va fraccionar la societat catalana, ni per tensar o cronificar un conflicte i tornar al bucle en què va entrar Catalunya i que va suposar una dècada perduda".

Aragonès ho relativitza

No es pot dir que la Generalitat no esperés aquest primer cop de porta. Però l'acord de claredat és una cursa de fons i el propi Aragonès ha sortit aquest dimecres a relativitzar el rebuig de la Moncloa a la seva proposta, informa Quim Bertomeu. "Totes les negociacions comencen amb un 'no' i és el primer pas per començar a parlar", ha dit en declaracions als periodistes. Aragonès confia que tard o d'hora, per la via de la pressió que pugui fer ERC a Madrid, Sánchez acceptarà tornar a reunir la taula de diàleg i abordar la qüestió. "Fer veure que no existeixen els problemes no fa que desapareguin", ha dit el president de la Generalitat.

stats