El Govern obre la porta a no publicar els resultats del 14-F fins dimarts si hi ha problemes a les meses

En cas d'un gran nombre de meses no constituïdes, es pactarà amb la JEC i els partits ajornar 48 hores l'escrutini

2 min
Imatges d'alguns epis i material de protecció que s’utilitzaran a Barcelona en les eleccions del 14-F

Més incertesa al voltant del 14-F. El Govern ha explicat aquest diumenge que en cas que hi hagi dificultats per constituir les meses, té sobre la taula la possibilitat de no fer públics els resultats electorals 48 hores després, el límit que preveu la llei. Així ho ha explicat aquest diumenge el director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López, que ha dit que l'executiu decidirà el mateix diumenge juntament amb la Junta Electoral Central i els partits si no es fa públic l'escrutini a la nit en funció del percentatge de meses no constituïdes. En declaracions a RAC1, ha indicat que si el volum de meses que s'han de formar dilluns o dimarts és important, els votants tindran incentius per fer un "vot molt més tàctic" si ja saben el resultat provisional dels comicis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió de publicar o no els resultats es prendria el mateix diumenge a les 10 del matí, que és l'hora límit per a la constitució de les meses, un cop se sabés quantes no s'han pogut constituir. En el cas que finalment es posposessin a dilluns i dimarts algunes votacions, el Govern rebria igualment les dades electorals provisionals del diumenge a la nit, però no les sumaria per evitar filtracions. Peña-López, però, ha admès que es fa "difícil" aturar a informació, i ha posat d'exemple la possibilitat que un apoderat faci fotos de les actes i els partits sàpiguen els resultats abans que l'administració. De fet, l'informe que va fer la direcció general de Participació i Processos Electorals ja apuntava que "és impossible que no es difonguin els resultats provisionals" un cop algunes meses ja hagin fet el recompte.

Per tot plegat, el director de Participació i Processos electorals ha reconegut que el fet que no es constitueixin un volum important de meses electorals seria un "problema gros".

Test d'antígens als membres de les meses

Sobre els tests d'antígens que es faran als membres de les meses, Peña-López ha explicat que es convocaran presidents, vocals i primers suplents el 9, 10, 11 i 12 de febrer perquè vagin al seu CAP a fer-se la prova. Ha reconegut que el fet que hi hagi tanta rotació provoca moltes dificultats, i se'ls intentarà enviar un missatge al mòbil. En cas de no rebre'l, els que han de formar part de la mesa o són primers suplents poden trucar al CAP directament.

Pel que fa a les persones que s'estan designant per cobrir les excuses acceptades, ha reconegut que poden arribar a tenir la notificació el dia abans dels comicis, el dissabte 13 de febrer. "Estem treballant amb Salut per veure fins on podríem estirar i forçar el sistema sanitari per cobrir aquestes eventualitats", ha dit Peña-López, que ha indicat que és per aquestes qüestions que el Govern defensava suspendre el 14-F.

stats