El Govern preveu augmentar en 85,2 milions la inversió en cultura

Així ho preveu el projecte de pressupostos que l'executiu aprovarà dimarts

2 min
El Teatre Victòria en una imatge d'arxiu

BarcelonaInjecció pressupostària per a cultura. El projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2022 preveu incrementar en 82,5 milions la inversió en cultura respecte als de l'any 2020, els últims que es van aprovar. Segons ha pogut saber l'ARA, la previsió de l'executiu català és situar en 369,5 milions la partida destinada a polítiques culturals, el que, segons expliquen a aquest mateix diari fonts coneixedores del projecte, suposa un 1,3% del pressupost que es dedica als diferents departaments del Govern i que se situarà al voltant dels 28.423 milions. El percentatge queda encara lluny de l'objectiu del 2% en cultura que reclama el sector, però millora respecte al 2020, quan el pes de la inversió cultural pressupostada era de l'1,1%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu del Govern és que aquest increment en cultura permeti una reactivació del sector –un dels que pitjor ho ha passat durant la pandèmia i que no va poder reobrir al 100% fins fa tot just un mes–, així com reforçar el sistema cultural i facilitar l'accés de la ciutadania a la cultura. La promoció del català és l'altra gran aposta de l'executiu, que veu amb preocupació dades com les fetes públiques aquest dijous pel conseller d'Educació, Josep González-Cambray, que va explicar que l'ús del català entre l'alumnat de 4t d'ESO per dirigir-se als professors ha passat de ser un 56% l'any 2006 a només un 39,4% aquest 2021, i que el nombre de docents que utilitzen "sempre" o "gairebé sempre" el català a classe també cau per sota del 50%.

A més, el Govern preveu també destinar bona part d'aquests recursos a la promoció del sector audiovisual català, una altra de les reclamacions del sector –que demana muscular la producció audiovisual– i un dels cavalls de batalla en les últimes setmanes en aquest cas en la negociació dels pressupostos de l'Estat. A Madrid els republicans van permetre que els comptes de Pedro Sánchez superessin el primer tràmit a canvi que el PSOE es comprometés a negociar amb ERC la nova llei de l'audiovisual i que la norma fixés una quota per al català a les produccions de les grans plataformes. La concreció d'aquest pacte, però, s'haurà d'acabar de llimar en les pròximes setmanes a mesura que avanci la negociació de l'aprovació final dels comptes.

Els detalls, dimarts

La lletra petita d'aquesta inversió de 369,5 milions d'euros es donarà a conèixer dimarts, quan el Govern aprovi el projecte de pressupostos al consell executiu. A partir d'aleshores, s'obrirà el camí parlamentari que és el que determinarà si aquests comptes veuen la llum o fracassen com ja va passar el 2016. De moment l'executiu català té la CUP com a soci prioritari i hi ha mantingut diverses reunions –l'última aquest mateix divendres–, però les converses amb els anticapitalistes estan encallades i en cas de no prosperar el Govern haurà de decidir si busca vies alternatives –amb el PSC i els comuns com a opcions– o dona per mort el projecte. Els plans expansius en cultura dependran, doncs, d'això.

stats