Política 15/01/2022

El Govern i el PSC treballen per pactar una vuitantena de càrrecs més abans de març

Fins a 22 òrgans estan encara pendents de renovar o nomenar els seus membres

3 min
El líder del PSC, Salvador Illa, saluda el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, al Parlament

BarcelonaL'acord entre Esquerra, JxCat i el PSC per renovar els principals òrgans que depenen del Parlament va ser, a finals d'any, el primer pas per superar un bloqueig que s'arrossegava des de feia anys. El pacte, marcat pels vincles partidistes dels nous membres, incloïa el nomenament de 27 persones en sis institucions diferents: el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, la Corporació Catalans de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), el Consell de Garanties Estatutàries i l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Però malgrat les designacions dels noms escollits, que la setmana que ve haurien d'iniciar el seu tràmit parlamentari –diferent en funció de cada cas– per acabar sent aprovades per majoria qualificada a la cambra, encara hi ha 22 organismes i institucions que estan pendents de renovar o nomenar els seus membres, els quals ascendeixen fins a la vuitantena. Segons fonts coneixedores de les negociacions, els tres partits treballen amb la previsió de pactar-los en les pròximes setmanes i acabar el primer trimestre de l'any amb la renovació completada.

"Vam acordar una primera tongada amb els més complicats i entre gener i principis de febrer tancarem la resta, que no generen tanta polèmica", expliquen aquestes fonts, i afegeixen que la intenció és que entre febrer i principis de març la totalitat dels nous càrrecs –més d'un centenar– hagin pres possessió. Entre els 84 nomenaments pendents hi ha les cinc places de la Comissió de Garantia del Dret a la Informació Pública (GAIP), les quals els partits al Govern i els socialistes ja van dir al desembre que anunciarien pròximament, però també cal omplir les set vacants de la Comissió de Control de les Consultes Populars no Referendàries; les dues del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA); les sis de la Junta de Museus de Catalunya o les setze del consell assessor de continguts i de programació de la CCMA, entre d'altres. I fins a setze membres per als consells de les vuit universitats públiques de Catalunya (dos a cadascuna).

Els tres partits preveuen començar a parlar-ne a partir de la setmana que ve, però confien que el pacte sigui ràpid i no descarten que els nous càrrecs acordats es puguin acabar votant en bloc en un sol ple. Fonts pròximes a la negociació, de fet, asseguren que "no hi ha cap os" per resoldre i que, de fet, ja està tot "bastant lligat". "S'ha de posar fil a l'agulla per acabar-ho de tancar i comunicar-ho", afegeixen. Hi ha la incògnita de saber què passa amb les presidències de l'Agència Catalana de Protecció Social i del Consell Fiscal de Catalunya, càrrecs que s'han de designar a proposta del Govern. Però és previsible que també acabin formant part del pacte conjunt perquè al final també s'hauran d'acabar votant al Parlament.

Una tramitació complexa

Per complir amb el calendari previst caldrà veure com s'afronta la complexa tramitació de les primeres designacions acordades. Els membres de la CCMA, per exemple, han de ser formalment proposats pels del CAC, que prèviament s'han de nomenar. La nova Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, haurà de comparèixer a la comissió del Síndic abans que la proposta vagi a ple. Igual que els membres de la Sindicatura de Comptes, que també passaran per un hearing, on es valorarà la seva idoneïtat. Sigui com sigui, el resultat de tot plegat pot portar al nomenament de fins a 111 càrrecs en menys de tres mesos, alguns dels quals feia més de 2.000 dies que tenien el mandat caducat. Ho fan possible els vots d'Esquerra, JxCat i el PSC, que a canvi es repartiran la tria de càrrecs proporcionalment en funció dels suports rebuts a les eleccions del 14-F. I a diferència del Procés, aquí no hi ha vetos creuats.

stats