Política 03/09/2019

El Govern replica a Sánchez que el diàleg ha d'incloure l'autodeterminació i l'acusa de negar-se a parlar

Budó anuncia accions legals contra Espanya Global per "malmetre la imatge" de Catalunya

Núria Orriols
3 min
La portaveu, Meritxell Budó, ahir a la roda de premsa posterior al consell de govern.

BarcelonaMentre el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, compareixia a Madrid per explicar el seu programa de govern, en el qual ha negat explícitament que hi tingui cabuda el dret a l'autodeterminació, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, no s'ha volgut pronunciar sobre quin serà el posicionament de JxCat i Esquerra a la pròxima investidura espanyola. "Ho decidirà cadascuna de les formacions polítiques que formen part del Govern", ha dit Budó. En tot cas, sí que ha assegurat que l'executiu català "no s'aixecarà de la taula del diàleg": "Volem parlar de tot sense exclusions, també sobre el dret a l'autodeterminació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'acord amb la resposta de Pedro Sánchez, Budó ha dit que "sembla ser que hi ha una voluntat expressa del govern espanyol per no dialogar", i ha afegit que "l'encaix entre Catalunya i Espanya no és un problema de convivència entre catalans, sinó un problema que s'ha de resoldre políticament" entre Madrid i Barcelona.

Ja a la tarda, en el marc de la trobada de JxCat a Waterloo amb l'expresident Carles Puigdemont, el portaveu parlamentari de la formació, Eduard Pujol, ha assegurat sentir "decepció sobre la incapacitat de diàleg real" de Pedro Sánchez. "És profunda", ha dit Pujol.

En la línia d'interpel·lar els socialistes, Budó també ha lamentat que el PSC hagi anunciat que no participarà en els actes institucionals de la Diada, en els quals segons l'executiu es vol posar "en valor la llibertat d'expressió i els drets civils i polítics". Budó ha apuntat que d'acord amb les enquestes del CEO hi ha votants del PSC dins d'aquest "70% de la població" que està en contra de la repressió. En aquest sentit, ha demanat als socialistes que "reconsiderin" el seu posicionament. El PSC, plantant el Govern, se suma així a l'actitud del PP i Cs, que ja fa temps que no participen en els actes institucionals del dia 11.

Pel que fa al Tsunami Democràtic, una plataforma presentada ahir per organitzar la "resposta ciutadana" a la sentència del Tribunal Suprem, Budó ha dit que és una "iniciativa aliena" al Govern, però que hi dona suport perquè es presenta com una "iniciativa en defensa de la democràcia, sempre de forma pacífica i cívica", ha dit. En relació a la resposta del Govern al veredicte judicial, Budó ha explicat que s'hi "continua treballant" i que encara no hi ha un consens. Sí que ha dit, però, que en la reunió del consell executiu no s'ha parlat de govern de concentració, una de les opcions que ha plantejat Esquerra. També ha defugit respondre si investir l'expresident Carles Puigdemont és una de les opcions que hi ha sobre la taula, i ha assegurat que "no se n'ha parlat" aquest dimarts al consell executiu.

L'executiu acusa Espanya Global de "vulnerar la presumpció d'innocència" dels presos

El Govern ha aprovat emprendre accions legals contra l'informe d'Espanya Global sobre el procés independentista. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat que "danya" la imatge de Catalunya i que s'hi "vulnera la presumpció d'innocència" dels presos polítics. "Inclou opinions subjectives sobre els fets de l'1-O que perjudiquen la imatge de Catalunya i vulneren la presumpció d'innocència de les persones actualment enjudiciades i pendents de sentència per aquells fets", ha dit. S'interposarà un requeriment previ a la via contenciosa contra la comunicació pública de l'informe d'aquest organisme del ministeri d'Exteriors i també es posarà els fets en coneixement de la Fiscalia per "si poden ser constitutius d'alguna infracció penal". Preguntada sobre quins delictes pot haver comès Espanya Global, Budó ha optat per no concretar-los a l'espera del que diguin els "serveis jurídics".

"Va en la línia de demanar explicacions sobre tot allò que malmet la imatge de Catalunya a nivell exterior. Cal denunciar-ho i utilitzarem tots els mecanismes legals per fer-ho", ha justificat Budó.

La portaveu del Govern també ha fet referència al manifest dels 52 diputats francesos que aquest cap de setmana han denunciat la repressió: "Són molt importants aquestes veus que s'alcen a l'exterior".

stats