Política 01/09/2019

52 diputats francesos reclamen la fi de la "repressió" i les "mesures arbitràries" contra els independentistes

Borrell i Valls qualifiquen els parlamentaris signants del manifest "d'ignorants" i defensen la independència judicial de l'estat espanyol

Acn
3 min
52 diputats francesos reclamen la fi de la "repressió" i les "mesures arbitràries" contra els independentistes

BarcelonaUn grup de 52 diputats francesos reclamen aquest diumenge la fi de la "repressió" i les "mesures arbitràries" contra els líders independentistes catalans empresonats i a l'exili. En una tribuna al setmanari 'Le Journal du Dimanche', els parlamentaris expressen la seva "preocupació" i "reprovació" pel que consideren un "atac contra les llibertats fonamentals i l'exercici de la democràcia". "El respecte per les regles institucionals és una cosa, però considerem que el debat polític no s'ha d'aturar amb repressió, amb atacs als drets de les persones amb una espècie de delicte d'opinió", asseguren els signants, que apel·len a una "rebaixa de les tensions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els signants del manifest hi ha el president del partit de centre liberal UDI, Jean-Christophe Lagarde; el secretari general del partit comunista francès, Fabien Roussel, i el líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon. També hi ha exministres d'esquerra com Marie-George Buffet, que ha estat candidata presidencial pels comunistes, o Sylvia Pinel, que va ser al govern d'Ayrault.

Els diputats asseguren que la situació dels polítics independentistes catalans empresonats o a l'exili "continua des de fa mesos", i admeten que han esperat que s'haguessin acabat les cites electorals a l'Estat per "expressar-se". "Per les seves tries polítiques, per haver volgut organitzar una votació, els electes han estat empresonats o estan exiliats i s'arrisquen a una condemna de dures penes de presó", lamenten els diputats. "Com nombroses veus a Espanya i fora, nosaltres apel·lem a la rebaixa la tensió i que es posi fi a les mesures arbitràries que afecten el dret de sufragi dels electes", conclouen.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ja ha agraït el suport dels parlamentaris francesos a través d'una piulada a Twitter. "Moltes gràcies pel vostre compromís amb la democràcia i els drets civils i polítics", ha expressat.

Per la seva banda, el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha celebrat el pronunciament d'aquests diputats francesos i ha assegurat que el seu article torna a demostrar que la situació política a Catalunya "no és un afer intern" de l'estat espanyol, sinó que és europeu i internacional. "El món es pronuncia sobre el que està passant aquí i demana respecte als drets humans i una solució dialogada i democràtica", ha afegit.

El manifest arriba després que el mes de març 41 senadors francesos de diversos partits signessin un altre manifest per reclamar el "respecte pels drets i llibertats fonamentals a Catalunya" i denunciessin les "repressions" dels polítics catalans. En aquell text, també advertien que la situació és un "veritable atac contra els drets i les llibertats democràtiques". L'escrit va causar polèmica amb l'estat espanyol, i el ministre Josep Borrell va denunciar el que considerava "l'alarmant nivell de desinformació" dels senadors. El govern francès va haver d'emetre un comunicat assegurant que no li correspon a França interferir ni valorar els afers espanyols.

Borrell i Valls qualifiquen "d'ignorants" els diputats signants del manifest

Com fa uns mesos, el ministre en funcions d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha reaccionat a l'article dels diputats francesos i ha lamentat "la ignorància sobre la realitat d'Espanya" que tenen aquests 52 diputats francesos. "Aquests diputats ignoren la realitat d'un país veí i amic de França com és Espanya, part com ella de la Unió Europea, un país unit per un mateix respecte a l'estat de dret", ha declarat a l'agència Efe Borrell.

Des de Varsòvia, on ha assistit als actes commemoratius del 80è aniversari de la invasió alemanya, Borrell ha afegit que "Espanya és un estat de dret, una democràcia en què el poder judicial és independent, on ningú va a la presó per les seves idees".

Sobre el cas judicial del Procés, el ministre ha recordat que "estem davant del cas d'uns responsables polítics que van intentar la separació d'una part d'Espanya passant per sobre de la Constitució". "Els jutges hi estan treballant. Deixarem que ho facin amb la llibertat de criteri que té a Espanya el poder judicial", ha afegit Borrell, que ha insistit que a Espanya "no hi ha presos polítics i ningú és perseguit per les seves idees".

A les paraules de Borrell també s'hi ha afegit el regidor a l'ajuntament de Barcelona Manuel Valls. En una piulada a Twitter, Valls ha qualificat "d'ignorants" els 52 diputats francesos que han signat el manifest, ha afirmat que no hi ha "repressió ni presos polítics" i ha demanat una "resposta potent" per part de França i Espanya.

stats