Política 25/06/2019

El Govern afirma que la durada del trasllat dels presos és un "càstig addicional"

Torra serà a Estrasburg el 2 de juliol per la constitució de l'Eurocambra

Núria Orriols
2 min
El Govern afirma que la durada del trasllat dels presos és un "càstig addicional"

BarcelonaMentre dura el trasllat dels presos polítics cap a Catalunya –està previst que arribin dimecres als centres penitenciaris de destí–, el Govern ha valorat aquest dimarts que el viatge de més de dos dies respon a un "càstig addicional". La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha dit que ja fa dies que haurien de ser en presons catalanes: "És inaudit i innecessari el trajecte que es fa, tenint en compte que fa poc Joaquim Forn va poder ser traslladat en un sol dia". De fet, tant l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell com l'exconsellera Dolors Bassa viatjaran directament de Madrid cap al Catllar i Puig de les Basses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha comunicat que el president, Quim Torra, serà el dia 2 de juliol a Estrasburg, tot i que no ha concretat si serà a la manifestació –en protesta pel veto de l'Estat als eurodiputats exiliats i presos– o dins del Parlament Europeu. També està previst que hi vagin altres consellers de l'executiu, encara que tampoc ha aclarit qui hi assistiria.

Amb motiu d'això, la reunió de govern de la setmana que ve es traslladarà a dimecres, 3 de juliol, a Manresa.

Creació de tres noves delegacions a Tunísia, l'Argentina i Mèxic

El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació de noves tres delegacions a Tunísia, l'Argentina i Mèxic. L'executiu també ha donat llum verda al pla estratègic d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea 2019-2022 amb l'objectiu de "tenir presència institucional en cinc continents". Segons el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, s'ha comunicat "dins de termini" al ministeri d'Exteriors perquè faci l'informe preceptiu sobre l'obertura de les noves delegacions, tot i que ha admès que encara no hi ha resposta del ministeri. També ha dit que l'aprovació per decret de les noves delegacions no produirà un increment de despesa en aquest exercici pressupostari –actualment en pròrroga.

Bosch ha explicat que es tracta d'un pla interdepartamental que cobreix totes les àrees de Govern que tenen presència internacional. "Volem fer de Catalunya un actor internacional de primer ordre", ha afirmat el conseller d'Exteriors, que ha comparegut amb la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó.

També ha remarcat l'aprovació del pla de govern obert 2019-2020 per "fomentar la confiança i el retiment de comptes" amb la ciutadania. Aquest pla incorpora "novetats", segons Bosch: millorar el funcionament del registre de grups d'interès perquè n'hi hagi només un i sigui "automatitzat"; l'execució del Codi de Conducta, que prohibeix, per exemple, als alts càrrecs acceptar regals; o la posada en marxa del portal Participa.gencat.cat com una eina per promoure "totes les formes de participació ciutadana".

En negociacions pel decret de lloguer

D'altra banda, pel que fa al decret per regular els lloguers aprovat en la campanya del 26-M, Budó ha dit que el Govern està en converses amb els grups parlamentaris per poder-lo convalidar a la cambra catalana i tramitar-lo a través d'un projecte de llei. "Estem treballant perquè, al llarg del tràmit parlamentari, tothom el pugui modificar", ha dit, i ha remarcat la "situació d'emergència habitacional".

Tanmateix, el Govern negocia a contrarellotge: està previst que el decret es debati aquest dimecres o dijous al ple del Parlament.

stats