Política 04/04/2014

El govern espanyol confirma que intervindrà al debat sobre la consulta al Congrés però no aclareix encara si ho farà Rajoy o Santamaría

La vicepresidenta diu que hi ha un diàleg "continu" amb la Generalitat però sempre circumscrit a la llei i la Constitució

Ara
2 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, amb el ministre d'Administracions Públiques, Cristóbal Montoro / EFE

BarcelonaEl govern espanyol ja té "preparat" el debat de la consulta d'aquest dimarts 8 d'abril al Congrés. Així ho ha avançat Soraya Sáenz de Santamaría en la roda de premsa posterior al consell de ministres. La vicepresidenta del govern espanyol ha avançat que l'executiu central prendrà la paraula –ho pot fer en el moment en què ho sol·liciti en el transcurs de la sessió– però no ha volgut dir qui ho farà, si serà ella mateixa o el president Mariano Rajoy. Sáenz de Santamaría ha esquivat totes les preguntes que els periodistes li han dirigit sobre aquesta qüestió i ha apuntat que "l'important" és que el govern espanyol ja va marcar fa temps el seu criteri i la seva posició, que no ha canviat. L'executiu espanyol intervindrà i exposarà clarament el seu 'no' a la consulta. No s'espera cap sorpresa en el debat: les principals forces parlamentàries rebutjaran la proposició de llei del Parlament de Catalunya per transferir a la Generalitat les competències per poder celebrar un referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tampoc hi haurà "cap novetat" respecte al discurs que l'executiu espanyol defensarà en aquesta sessió, on exposarà "el mateix criteri" que ha manifestat en les reunions diverses que ha tingut en les últimes setmanes amb el conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, o amb la vicepresidenta Joana Ortega, amb qui Sáenz de Santamaría ha debatut sobre "temes generals" que les afecten totes dues com a números dos dels respectius executius, com la reforma de les administracions públiques.

Unes trobades que segons ha afirmat Santamaría formen part del "diàleg continu" que existeix entre l'executiu català i espanyol, però que se circumscriu sempre en el respecte estricte a la "legalitat" i la Constitució. "Ja hem manifestat la posició del govern", ha dit Sáenz de Santamaría, que ha reiterat que la Generalitat "sap" que sempre trobarà diàleg amb l'Estat quan sigui per resoldre "problemes que afecten els ciutadans i el seu benestar", però no per qüestions com la consulta, que, a criteri de l'executiu de Rajoy, van més enllà de la legalitat.

En aquest marc, i preguntada per l'acord recent entre CiU i Reagrupament, ha assegurat que el president de la Generalitat, Artur Mas, haurà d'explicar als catalans la seva posició i per què defensa postulats que se li ha dit des de tots els àmbits que "no tenen cabuda en la legalitat constitucional ni internacional". El president de la Generalitat, ha remarcat, va dir que actuaria en el marc de la legalitat, però a mesura que té menys suports "obre un altre tipus de vies", que és a ell a qui li correspon explicar.

En tot cas ha deixat clar que el seu executiu "compleix i fa complir la llei" i que, "per descomptat", farà "complir la Constitució" a tot el territori espanyol perquè la carta magna és "la garantia dels drets de tots els espanyols", que "tenen dret a decidir en qüestions que els afecten", com és la seva sobirania.

Montoro: "No hi haurà unilateralitat" en la negociació del finançament

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, també ha deixat clar que segons el seu criteri no hi pot haver una negociació bilateral amb Catalunya de cara al nou sistema de finançament que ha d'entrar en vigor el 2015. Segons Montoro, no hi pot haver cap "discriminació", i l'important del sistema és que garanteixi un accés igual de tots els ciutadans als serveis públics independentment del territori on visquin.

stats