Política 30/09/2020

La gran ovació de comiat al president que no rebia copets a l’esquena

Poques vegades Quim Torra s'havia sentit tan acompanyat al Parlament com en el seu últim dia

Aleix Moldes
2 min
L'expresident Torra després de comparèixer al ple sobre la seva inhabilitació

BarcelonaSer inhabilitat implica haver d’abandonar de manera forçada el Palau de la Generalitat i no tenir seient reservat al Parlament. Però Quim Torra també ha comprovat que és sinònim d’aplaudiments, crits de "president" i copets a l’esquena, els quals durant el temps que va estar al capdavant del Govern probablement havien sigut més escassos del que hauria volgut. Més d’un minut ha durat l’ovació dels diputats independentistes -menys dels habituals per les mesures contra la pandèmia- a la cambra quan l’han vist aparèixer, a l’altura dels grans moments de la legislatura. Com el dia de la investidura, per exemple. O com el dia que li van retirar l’escó, tot i que aleshores la imatge icònica va resultar ser la del vicepresident, Pere Aragonès, assegut amb cara de pomes agres i sense aplaudir mentre els diputats i consellers de JxCat sí que picaven de mans. Aquest dimecres el ja president suplent, com la resta d’ERC, ha aplaudit de principi a final.

També ho ha fet el president del Parlament, Roger Torrent, amb qui Torra se les ha tingut en diverses ocasions durant la legislatura. Fins i tot Miquel Buch, cessat recentment com a conseller d’Interior, s’ha col·locat el primer de la fila que s’ha organitzat per seguir ovacionant el fins ara president en el trajecte des de l’hemicicle fins a la porta de sortida del Palau. Allà l’esperaven el seu cotxe oficial i sis manifestants, que li volien fer sentir escalf i, de pas, han aprofitat per insultar una mica Esquerra. Torra no ha insultat ningú, més enllà de descriure Espanya com un estat no democràtic. Ara bé, sí que ha lamentat que hi hagi diputats que facin d’espietes portant les opinions d’altres companys al Tribunal Constitucional –Carlos Carrizosa mirava el mòbil sense sentir-se al·ludit–, i també li ha tocat el rebre a Miquel Iceta, que ha fet campana, com tot el grup socialista: "Em vaig equivocar l’altre dia: no són 30 anys, sinó 40, servint-se de la política".

Un cop acabat el discurs -l'únic moment en què s'ha retirat la màscara- no semblava que a Torra li vingués gaire de gust quedar-se a veure les votacions. "Que us vagi bé el debat", ha dit als diputats, conscient que rebutjarien simbòlicament la seva condemna sense cap efecte pràctic. Sigui com sigui, des del faristol ha demostrat que no pensa tenir pèls a la llengua en la seva nova etapa per pontificar sobre tot allò que no ha sigut capaç de fer com a president.

stats