El ministeri de l'Interior va pagar amb fons reservats a membres dels Mossos perquè informessin de l'1-O

Segons publica 'El Mundo', el govern del PP va destinar també 40.000 euros a fer seguiments a membres del cos policial català

El ministeri de l'Interior va utilitzar fons reservats per pagar confidents dins del cos dels Mossos d'Esquadra a canvi d'informació sobre l'1-O, segons recull aquest dilluns 'El Mundo' a partir de la informació que l'executiu espanyol ha enviat a l'Audiència Nacional en el marc de la instrucció del cas Kitchen, sobre les activitats de l'excomissari Villarejo per espiar i robar documentació a l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

Aquestes sortides de diners provinents de fons públics estaven comptabilitzades amb el concepte genèric 'Mossos' i van ser autoritzades per la Direcció Adjunta Operativa (DAO) i la secretaria d'Estat de l'executiu de Mariano Rajoy.

La interventora de la Generalitat es desvincula d'un suposat pagament als observadors de l'1-O

La documentació, segons 'El Mundo', posa de manifest que el ministeri de l'Interior feia pagaments sistemàtics a membres dels Mossos perquè informessin l'Audiència Nacional des de l'interior del cos sobre els plans dels principals comandaments que, suposadament, col·laboraven amb la Generalitat per impulsar el referèndum d'independència. 

Amb les dades aportades per aquests suposats informadors, sempre segons el diari, es van fer informes interns en què s'identificava els mossos que havien de ser automàticament rellevats si el govern espanyol intervenia la policia catalana, com va passar amb l'aplicació del 155.

Els pagaments apareixen a la mateixa documentació que l'actual departament d'Interior, amb el ministre Fernando Grande-Marlaska al capdavant, ha enviat a l'Audiència Nacional sobre el cas Kitchen, que investiga una trama dins del Cos Nacional de Policia per espiar i robar proves relacionades amb l'extresorer del PP Luis Bárcenas. 

Buch al·lega que "molta gent" tenia les claus dels col·legis electorals de l'1-O

D'aquesta manera, en el mateix document en el qual el ministeri de l'Interior va deixar constància que havia comprat amb fons reservats una pistola per un import de 800 euros a l'ex-xofer de Bárcenas –captat per la Policia Nacional– també hi figura una anotació que diu: "Mossos: 6.700 euros". 

Aquests pagaments es van prolongar fins al setembre del 2015, segons la documentació enviada pel ministeri a l'Audiència Nacional. 

40.000 euros per seguir membres dels Mossos

Paral·lelament, el ministeri de l'Interior ha desclassificat abonaments per valor de 40.000 euros relacionats amb els dispositius de seguiments policials a membres dels Mossos d'Esquadra que, segons el ministeri de l'Interior, s'havien dedicat a espiar, entre altres persones, l'exministre de la mateixa cartera del PP, Jorge Fernández Díaz.