CORRUPCIÓ
Política 10/04/2015

Griñán admet el “gran frau” dels ERO però nega haver-ho planificat

Ara
2 min
En sortir de la seu judicial, Griñán va reconèixer que ha viscut un “calvari” pel cas dels ERO.

Barcelona“No hi va haver un gran pla, però sí que hi va haver un gran frau”. Amb aquesta afirmació l’expresident d’Andalusia José Antonio Griñán va espolsar-se la responsabilitat sobre el cas dels presumptes ERO fraudulents. En la seva declaració d’ahir davant del Tribunal Suprem, va negar que mentre va estar al capdavant de la conselleria d’Economia, entre el 2004 i el 2009, conegués que s’estigués cometent cap irregularitat. Però, en tot cas, ho va atribuir al fet que “algun dels controls va poder fallar”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A quins controls es referia? Griñán va insistir que ell no va rebre cap informe de la Intervenció General de la Junta d’Andalusia que advertís d’irregularitats en els ERO, només les memòries anuals en què s’especificava que els defectes detectats serien posats en coneixement de les conselleries afectades, entre les quals va dir que no hi havia la seva. De fet, es va refugiar en els aspectes tècnics per explicar per què no va tenir cap implicació en el cas. Va assegurar que una cosa era la gestió dels pressupostos, que sí que era de la seva competència, i una altra la gestió de la despesa, que, segons ell, no era responsabilitat seva sinó de la conselleria d’Ocupació. “Hisenda no és un òrgan de fiscalització d’altres departaments”, va insistir, i va subratllar que la pressupostació es va fer “correctament”.

Conscient de com ha afectat el cas dins del seu propi partit i, especialment, en el PSOE d’Andalusia, l’expresident i senador es va mostrar contundent a l’hora de “rebutjar” totes les actuacions irregulars que s’han produït. A més, es va mostrar “molt satisfet” per haver pogut declarar en seu judicial i va defensar, un cop més, que la seva actuació tant davant la conselleria d’Hisenda com a la presidència d’Andalusia va estar sempre dins de la llei.

El dirigent socialista va assegurar que ha viscut “un calvari” i que ja va assumir la “responsabilitat política” per no perjudicar el seu partit quan va renunciar a la presidència de la Junta el juliol del 2013. De fet, va recordar que ja fa tres anys que va donar explicacions en una comissió d’investigació del Parlament andalús que va promoure el mateix PSOE i que, malgrat tot, la seva situació i la de la seva família continua sent “dolenta”. Amb tot, es va mostrar confiat en la justícia.

Bateria de declaracions

La d’ahir va ser la segona jornada de declaracions d’alts càrrecs de la Junta aforats, davant del Suprem, després que dimarts declarés ja l’exconseller d’Ocupació José Antonio Viera. El dirigent socialista també es va espolsar les responsabilitats apuntant directament cap als seus subordinats. En concret, cap a Francisco Javier Guerrero, responsable en aquell moment de la direcció general de Treball. El 14 d’abril compareixerà l’expresident Manuel Chaves, i els exconsellers Gaspar Zarrías i Mar Moreno ho faran el 16 i el 21 d’abril, respectivament.

stats