Política 11/09/2019

La Guàrdia Urbana xifra en 600.000 els assistents a la manifestació de la Diada

És la dada més baixa fins ara: només el 2016, amb 900.000, s'havia registrat menys d'un milió de manifestants

Ara
2 min
La manifestació de l'11-S ha omplert la Gran Via de Barcelona

BarcelonaLa Guàrdia Urbana ha xifrat en 600.000 els manifestants a la mobilització de la Diada. És la xifra més baixa registrada fins ara un Onze de Setembre des del 2012, el primer any que l'ANC i Òmnium van convocar aquesta manifestació.

L'any passat es van inscriure 435.000 persones a la mobilització, però finalment hi va acudir un milió de persones. Aquest any, tot i els 450.000 inscrits, la manifestació ha perdut gairebé la meitat dels assistents respecte a l'any passat.

L'ANC i Òmnium mai han volgut entrar en la guerra de xifres, però el cert és que des del 2012 l'independentisme pren el pols de la seva capacitat de mobilització per la Diada. L'evolució de la participació en les manifestacions organitzades per l'ANC ha variat al llarg d'aquests vuit anys. El punt àlgid va ser el 2014, quan a les portes de la consulta del 9-N l'independentisme va sortir en massa al carrer i, omplint la Diagonal i la Gran Via de Barcelona en aquella senyera humana en forma de V, va protagonitzar la manifestació més multitudinària, amb 1,8 milions d'assistents.

El nombre de manifestants ha variat en funció de l'any

Des d'aquell any les xifres han anat baixant, i en els últims anys, sempre segons la Guàrdia Urbana, s'han registrat unes xifres de participació menors respecte a les primeres convocatòries. El 2015, la Diada va coincidir amb el primer dia de campanya electoral de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre, i 1,4 milions de persones van sortir a la Via Laietana com a preludi d'aquella cita amb les urnes. Va ser l'any següent, el 2016, quan la manifestació de l'ANC va registrar menys participants. La mobilització descentralitzada en diferents ciutats del país –Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona– va treure 900.000 persones al carrer, de les quals 540.000 es van concentrar a la capital catalana.

L'any següent, en plena tempesta política i ja amb el referèndum de l'1-O convocat, la manifestació va tornar a assolir el milió d'assistents, una xifra que es va mantenir el 2018, la primera mobilització amb presos i exiliats polítics.

stats