CORRUPCIÓ
Política 02/11/2012

El Gürtel balear esquitxa de ple El PP de Bauzá

El cas Over Marketing esquitxa la portaveu popular al Parlament, un conseller i fins i tot el president de la cambra, a més de diversos càrrecs del partit. La fiscalia preveu fiances milionàries.

Enric B. Abelló
3 min
El president del Parlament balear, Pere Rotger, és un dels nous líders del PP implicats. Se l'investiga per una actuació de quan era alcalde d'Inca.

PALMAL'esclat del cas Over Marketing, el braç illenc de la trama Gürtel, ha empastifat de ple el PP de José Ramón Bauzá, tot i que el president s'havia presentat a les eleccions fent bandera d'una llista neta d'imputats per corrupció. El sumari del cas, sota secret fins dimecres, deixa clar que la Fiscalia Anticorrupció acabarà imputant la portaveu del PP al Parlament, Mabel Cabrer, i l'encara president del PP de Palma, José María Rodríguez, que va dimitir al juliol com a delegat del govern espanyol a causa, precisament, d'aquesta investigació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant el govern de Jaume Matas, entre el 2003 i el 2007, Cabrer era consellera d'Obres Públiques i Rodríguez d'Interior, i tots dos van manipular concursos i contractes públics per afavorir Over Marketing, segons va declarar l'administrador de l'empresa, Daniel Mercado. Però és que, a més, les investigacions esquitxen el president del Parlament, Pere Rotger, i el conseller d'Administracions Públiques, Simó Gornés. El vicepresident del PP de Mallorca i alcalde d'Inca, Rafel Torres, ja està imputat, i tot i això per ara es resisteix a dimitir. Sembla que el codi ètic que Bauzá va imposar al partit durant la campanya electoral ara no serveix per obligar-lo a renunciar.

Tot i que la majoria d'actuals i futurs polítics imputats per la trama ja no estan en actiu, les revelacions del sumari poden causar un terratrèmol polític en un partit que té una majoria absoluta més que sobrada. A més, segons fonts pròximes a la investigació, es preveu que la fiscalia exigeixi fiances civils milionàries als imputats. Cal tenir en compte que Over Marketing va rebre contractes de més de la meitat de les conselleries de l'era Matas per valor de més de 3,3 milions d'euros.

Pagament en negre i diner públic

La segona declaració de Mercado fa dues setmanes a Madrid, davant del jutge José Castro i el fiscal Pedro Horrach, va ser molt clara. Al primer interrogatori havia provat de desentendre's de totes les acusacions, derivant responsabilitats als seus subalterns o dient que no recordava el que li preguntaven, però el dia 27 va canviar de parer. Va dir que havia "reflexionat" i va admetre que havia "tancat un acord amb Jaume Matas" per rebre amb "adjudicacions de contractes públics" els diners que no havia pogut "cobrar en negre" per la campanya electoral del 2003. Over Marketing va fer la campanya que va donar la majoria absoluta al PP de Matas i també la del 2007, que no va ser tan exitosa.

El publicista a sou del PP va admetre que en totes dues campanyes va cobrar una bona part de les despeses en negre, de la mà del tresorer del partit i cunyat de Matas, Fernando Areal, o, com a mínim una vegada, de la de Rodríguez. I sempre dins de la mateixa seu del partit. Però amb els pagaments en negre i els que es van fer legalment no n'hi va haver prou, i els papers confiscats en els escorcolls a la seu d'Over Marketing revelen que el 2004 encara quedaven per pagar, com a mínim, 80.000 euros de les despeses de campanya. Mercado admet que els van cobrar a través de contractes públics.

El contracte abans de la licitació

Per la promoció de l'hospital de Son Espases, per exemple, Over Marketing va cobrar 673.000 euros. Segons Mercado el contracte el van acordar de paraula amb Matas i amb la llavors consellera de Sanitat, Aina Castillo, fins i tot abans que es comencés l'expedient per licitar les obres de l'hospital.

Cal tenir en compte que els documents interns d'Over Marketing xifren la despesa de la campanya del 2003 en més de 270.000 euros. Cabrer i Rodríguez eren els que la coordinaven, amb Javier Rodrigo de Santos, l'exregidor d'Urbanisme de Palma, empresonat per abusos sexuals a menors, ja imputat en el cas. Però qui la va dirigir a Menorca era l'actual conseller d'Administracions Públiques, Simó Gornés. Els documents de l'empresa revelen despeses de 235.000 euros en la campanya del 2007 però l'exdirectora de comptes d'Over Marketing, Bárbara Fernández, va declarar que, en realitat, havia costat "com a mínim 500.000 euros". El PP sols va admetre 20.000 euros de despeses a la Sindicatura de Comptes respecte a aquella campanya.

Després del 2007 Over Marketing, que havia arribat a Palma de la mà de les eleccions del 2003 i havia obert una seu a la ciutat el 2004, va tancar la porta de les seves oficines. Però l'empresa va actuar de manera semblant amb els governs del País Valencià, Madrid i Castella i Lleó, segons Mercado.

D'entre els que ja estan imputats destaca l'actual alcalde d'Inca i vicepresident del PP de Mallorca, Rafel Torres. Va signar un contracte amb Over Marketing per valor de 17.500 euros per una enquesta que, segons els documents de l'empresa, camuflava una despesa per un curs d'oratòria que va rebre Torres mateix. De la mateixa manera, el contracte es va adjudicar de manera irregular, sense passar per la Junta de Govern i amb un informe d'intervenció en contra. L'alcalde d'Inca, en aquella època, era l'ara president del Parlament, Pere Rotger.

stats