Política 24/10/2017

La fiscal del cas Gürtel creu que s'ha provat que hi va haver 'caixa B' al PP

Concepción Sabadell assegura en les seves conclusions finals del judici que s'ha demostrat que Bárcenas era 'Luis el cabrón'

Efe
4 min
El banc dels acusats del cas Gürtel, el judici del qual arriba al final amb l'informe final de la fiscal, ahir i avui. Les defenses presentaran les seves conclusions els pròxims dies i el cas quedarà vist per a sentència.

MadridLa fiscal de la part del cas Gürtel que s'està jutjant a l'Audiència Nacional, Concepción Sabadell, ha dit avui en el judici que considera que durant la vista oral "ha quedat acreditada la 'caixa B' del PP" que s'esmentava en els papers de Luis Bárcenas, que "Luis el Cabrón" –que figura en documents com a perceptor de comissions il·legals– és l'extresorer del PP i que la trama va beneficiar al partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha assegurat Sabadell en la segona part del seu informe final sobre el judici –ahir va exposar la primera part–, Bárcenas va sostreure fons de la 'caixa B' del PP per enriquir-se i també va fer de mitjancer amb administracions públiques per cobrar comissions il·legals, ja que "podia influir en les adjudicacions" no només per la seva condició de senador (ho va ser entre el 2004 i el 2010) sinó ja com a gerent del PP, bé pels seus mitjans o bé a través de la trama liderada per Francisco Correa.

La representant del ministeri públic ha destacat que Bárcenas va ingressar entre el 2000 i el 2008 més de deu milions d'euros en comptes bancaris de Suïssa utilitzant "societats pantalla" per no figurar-hi com a titular i per blanquejar els diners obtinguts il·lícitament.

La fiscal ha advertit a més que "són falses" les operacions de compravenda d'obres d'art amb les quals Bárcenas pretenia justificar els fons ingressats a Suïssa i "aparèixer en el judici com un gran marxant i col·leccionista" que no és.

Concepción Sabadell demana 39 anys de presó per a Bárcenas i 125 per a Correa, la pena més alta de totes les que reclama per a qualsevol dels 37 acusats del cas.

Ha recordat que Correa ha reconegut algunes anotacions de la documentació intervinguda que són noms persones que rebien diners de manera il·legal, ja que ha admès durant el judici que "L.B." era Bárcenas, que "J.M." era el també acusat Jesús Merino, exdiputat del PP, i que "P.C." era ell mateix, Francisco [Paco] Correa.

La fiscal ha mantingut avui que Correa, durant la vista, no va identificar "Luis el Cabrón" com Luis Bárcenas perquè no volia incriminar cap dels seus subordinats en la trama, en aquest cas l'acusat Álvaro Pérez 'El Bigotis', vinculat aquesta anotació de la documentació aportada al judici com a prova.

Concepción Sabadell ha argumentat que encara que Correa no ho confessés, hi ha indicis que ho confirmen, com ara la declaració de l'acusada Isabel Jordán, exadministradora d'empreses de la trama, que va dir que va sentir que en l'entorn de Correa es referien així a Bárcenas.

La fiscal ha afegit que, a més, l'any 2003 Bárcenas i Merino van deixar de percebre ingressos i el 2007 van tornar a figurar en anotacions sobre diners per a "J.M." i "Luis el Cabrón", en concret amb un apunt sobre 72.000 euros per a aquest "Luis" que, segons el ministeri públic, és Bárcenas.

Seguint el mateix fil argumental, Sabadell ha descartat que "Luis el Cabrón" sigui Luis Delso, expresident de l'empresa Isolux, tal com van dir els acusats, i ha recordat que en la declaració d'aquest testimoni en el judici va negar la seva relació amb aquest lliurament.

Sí que ha acceptat que no s'ha pogut aclarir amb seguretat a qui corresponen als apunts amb les sigles "P.A.C.".

D'altra banda, la fiscal ha dit que "el PP es va beneficiar de l'activitat" de la trama liderada per Francisco Correa, com va passar amb l'activitat que va desenvolupar a Majadahonda (Madrid).

Ha assenyalat que l'entramat "parasitava" l'Ajuntament d'aquesta localitat perquè s'adjudiquessin contractes a les empreses de Correa incomplint els tràmits legals dels expedients amb l'ús de factures falses i sobrepreus.

La fiscal ha destacat que amb fons sostrets a l'Ajuntament de Majadahonda (Madrid) "es van pagar enganxades de cartells del Partit Popular, despeses de la campanya d'Esperanza Aguirre i actes a la seu del PP que hauria d'haver sufragat el partit".

I ha afegit: "Ha quedat acreditat que el PP es va beneficiar de 133.000 euros de fons procedents de comissions il·legals per contractes adjudicats" a empreses del grup de Correa i "sostrets il·legalment a l'Ajuntament de Majadahonda".

"Els que no se'n van beneficiar van ser l'Estat i els espanyols, ja que va ser un benefici per a la formació política amb serveis i despeses pagades al PP, com els d'unes obres a la seva seu", ha afegit la fiscal, que reclama al partit 328.440 euros com a partícip en el delicte a títol lucratiu.

La fiscal ha recordat que es va oposar a la declaració com a testimoni del president del govern espanyol, Mariano Rajoy –que finalment va comparèixer– perquè estimava que ja hi havia prou proves que el PP es va beneficiar de l'activitat de la trama per les declaracions d'acusats i la negativa a fer-ho d'algun representant del partit.

Ha afegit que a més el PP es va adherir als arguments de la fiscalia perquè no declarés Rajoy, de manera que Sabadell considera que el partit assumeix aquesta responsabilitat civil.

La fiscal demana 50 anys de presó per a l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, del qual ha dit que es va enriquir amb comissions il·legals i va ocultar en comptes bancaris de Suïssa 1.600.000 euros.

stats