Política 04/09/2017

Hisenda amenaça amb sancions, fins i tot penals, qui pagui impostos de l'Estat a l'Agència Tributària catalana

El departament de Montoro avisa que les declaracions constaran com a no presentades

Ara
2 min
Hisenda amenaça amb sancions, fins i tot penals, a qui pagui impostos de l'Estat a l'Agència Tributària catalana

MadridEl ministeri d'Hisenda ha amenaçat avui amb la possibilitat d'imposar sancions que podrien arribar a la via executiva, és a dir, embargaments, o fins i tot derivar en responsabilitat penal les persones físiques i jurídiques que presentin les declaracions d'impostos exclusius de l'Estat a l'Agència Tributària de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El departament que dirigeix Cristóbal Montoro ha emès un comunicat arran de la presentació de l'Agència Tributària catalana que han realitzat aquest matí el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu vicepresident, Oriol Junqueras. Tots dos han assegurat que l'esmentada Agència està preparada per recaptar tots els tributs a Catalunya si surt el 'sí' en el referèndum sobre la independència que volen fer l'1 d'octubre.

Hisenda ha volgut aclarir que la Generalitat, igual que les altres comunitats de règim comú, disposa de la seva pròpia Administració Tributària, que és competent per gestionar els seus propis tributs. En els tributs estatals, la recaptació es cedeix íntegrament a les comunitats autònomes de règim comú. Aquest és el cas de l'impost sobre el patrimoni, l'impost sobre successions i donacions, l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, els tributs sobre el joc i l'impost especial sobre determinats mitjans de transport.

No obstant això, el ministeri ha recordat que per a la resta de tributs la normativa estableix que els deures de presentar les declaracions i de pagar deutes tributaris "només es consideren complerts si es realitzen a l'Administració Tributària competent". És a dir, que si els contribuents presenten les declaracions i liquiden els seus impostos davant una altra administració "les declaracions es tindran per no presentades i els deutes, per no pagats".

La conseqüència de no presentar les declaracions al lloc correcte, segons Hisenda, és que, en el cas dels impostos, la gestió correspon a l'Estat. L'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) "podria iniciar procediments de comprovació, liquidar el deute tributari i imposar sancions, així com iniciar el procediment de constrenyiment per fer efectiu l'import del deute ", és a dir, que podrien fins i tot embargar béns. A més, aquestes conductes podrien arribar a ser "constitutives de delicte" contra la hisenda pública. En aquest sentit, el departament de Montoro ha volgut recordar que les persones jurídiques "no tenen només responsabilitat tributària, sinó també responsabilitat penal", d'acord amb el Codi Penal.

En aquest sentit, el ministeri d'Hisenda ha advertit que els seus administradors poden incórrer en "responsabilitat tributària", com a responsables solidaris o subsidiaris del pagament del deute tributari defraudat, en funció del seu grau de participació en la infracció tributària.

stats