POLÍTICA
Política 18/05/2012

Homs: "Si no ens en sortim amb el pacte fiscal no podem descartar convocar eleccions"

El portaveu del Govern admet en declaracions a RAC1 que és "desolador i vénen ganes de tirar la tovallola" quan sent el govern espanyol afirmar obertament que no pensen pagar els 211 milions de l'addicional tercera de l'Estatut, inclosos en el pla d'ajust que ahir va avalar el Consell de Política Fiscal i Financera

Ara
2 min
Francesc Homs, després de la reunió d'Artur Mas i Alícia Sánchez-Camacho / ACN

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha insistit aquest divendres que si l'executiu no se'n surt amb la negociació del pacte fiscal i rep un cop de porta de l'executiu espanyol, "no descartem avançar eleccions, però amb tan poc marge s'han de fer les coses i buscar el pacte". En declaracions a RAC1, Homs ha reconegut que davant el reconeixement per part del govern espanyol que no pensa pagar el deute de 211 milions de l'addicional tercera de l'Estatut, l'escenari és "desolador i vénen ganes de tirar la tovallola". Així, ha admès que el Govern no pot fer altra cosa que "fer front" a les imposicions del govern espanyol en matèria d'estabilitat pressupostària, a la vegada, això sí, que fa "camí alternatiu", en referència al pacte fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha erigit el concert econòmic en l'"alternativa" a les retallades del Govern i les deslleialtats de l'executiu espanyol pel que fa a les inversions a Catalunya. "Hi ha un temps per fer el que no tenim altre remei, perquè hem de pagar nòmines", però el Govern "també ha de fer política" –el pacte fiscal– i "té un calendari situat al 2012, i és aquí on s'ha de construir la resposta estructural", ha afegit. Homs ho ha dit dos dies després que el president de la Generalitat, Artur Mas, donés per fet que Espanya dirà 'no' al pacte fiscal.

Retallada als funcionaris

Homs també s'ha referit al fet que el pla d'ajust del Govern que ahir va rebre el vistiplau del Consell de Política Fiscal i Financera allargui fins al 2014 les retallades als sous dels funcionaris. "Veurem si es consolida o no" la mesura, ha afegit Homs, que ha assegurat que la "intenció" del Govern és que la mesura tingui "caràcter d'excepcionalitat", si bé no ha concretat més. Per això, ha recordat que Artur Mas ha demanat al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que explori "noves alternatives" per la via dels ingressos –com una restitució temporal de l'impost de successions– de cara a l'any que ve per evitar, en la mesura del possible, haver de retallar més per ajustar el dèficit. Homs ha volgut posar en relleu que amb la inclusió al pla d'ajust dels 211 milions de l'addicional tercera de l'Estatut que l'Estat insisteix que no pensa pagar, la Generalitat ha aconseguit el reconeixement del deute.

stats