Política 08/07/2019

El PSC demana "respecte" a ERC i li retreu que vulgui fer una "subhasta" amb la presidència de la Diputació

Els socialistes estan convençuts que JxCat mantindrà l'acord al qual han arribat a l'ens provincial

Marc Toro
3 min
Salvador Illa, aquest dilluns en roda de premsa

BarcelonaEl secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha reciminat aquest dilluns a ERC les seves queixes pel pacte a la Diputació de Barcelona entre els socialistes i JxCat i li ha demanat "respecte", que "canviï d'actitud i accepti la realitat i la legitimitat" de tots els pactes al territori. "No volem un Santa Coloma de Farners dos", ha dit en roda de premsa en referència a la polèmica al municipi de La Selva, on JxCat va acabar desfent un pacte amb el PSC per pactar amb els republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha criticat els moviments dels d'Oriol Junqueras per intentar seduir JxCat abans de dijous, quan es constitueix el ple de la Diputació, i ha estat especialment crític amb el fet que els republicans hagin ofert ara als postconvergents la presidència de l'ens supramunicipal: "Això no és una subhasta", ha lamentat Illa, afegint: "Ofereixen la presidència per fer què? Nosaltres hem presentat un document, amb un eix programatic [...] Estem parlant d'institucions amb pressupostos molt importants".

Illa, ha demanant reiteradament "respecte" i "seriositat" al partit d'Oriol Junqueras, ha acabat dient: "Si aquesta és la República que algú volen construir, malament anem". Amb tot, però Illa ha volgut insistir que tenen "plena confiança" en què "es respectaran els acords" que els socialistes han assolit amb JxCat, i ha tret ferro al fet que l'espai de Carles Puigdemont hagi plantejat a ERC un acord per revertir tots els acords amb el PSC -un extrem que ERC ja ha rebutjat-. "Tenim confiança en que tothom estarà en allò que hem acordat", ha afirmat.

En virtud de l'acord, al PSC li corresponia la presidència de la Diputació, i aquest mateix dilluns l'executiva del partit ha confirmat que la seva candidata per encapçalar l'ens serà l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, tal com ja s'havia donat per fet els últims dies. Si res no es torça, aquest dijous al migdia prendrà possessió del càrrec amb els vots del PSC i JxCat.

Els negociadors van "avaluar" que hi haurà polèmica

Hores abans de la compareixença d'Illa, el primer secterari del PSC, Miquel Iceta, ja s'havia mostrat confiat que el pacte amb JxCat a la Diputació de Barcelona es mantindrà i que la polèmica i els retrets creuats que s'han llançat aquest cap de setmana els partits independentistes quedarà en no res. És "un acord signat, un compromís de govern, i confiem que es complirà", ha afirmat en una entrevista a 'Els matins de TV3'. Iceta, que ha qualificat d'"estrany" que es trenqués l'acord a última hora, ha deixat clar que els negociadors van "avaluar tots els ets i uts" i eren conscients que l'acord aixecaria polseguera entre el sector independentista. "És un pacte absolutament transparent", ha subratllat.

El líder dels socialistes ha defensat el pacte amb JxCat a la Diputació i la negativa a fer alcalde de Barcelona Ernest Maragall perquè, ha dit, els republicans volien posar la capital de Catalunya "al servei del projecte independentista", mentre que ha assegurat que des de l'ens supramunicipal "no es farà independència". No obstant això, Iceta ha admès que la seva primera opció era un "pacte a tres" amb ERC i els comuns, però que els postconvergents eren els únics que "preservaven" la presidència socialista. En aquest sentit, ha admès que, tot i que alguns dels pactes que el PSC ha signat a ajuntaments li van semblar "estranys", els entén en clau de "lògica local".

"L'independentisme no pot garantir l'estabilitat de Sánchez"

Quant a les negociacions que hi ha a Madrid de cara a la investidura de Pedro Sánchez, Iceta ha assegurat que "l'independentisme no està en condicions de garantir l'estabilitat d'un govern" per justificar que la negociació amb ERC no estigui en l'agenda del PSOE. Tot i confiar que hi hagi nou govern abans de les vacances de l'agost perquè "és el que més convé", el socialista ha admès que el "procés de preparació de la investidura encara no s'ha acabat", i, fent un símil culinari, ha indicat que "encara li falta molt de xup-xup".

En clau catalana, el líder dels socialistes s'ha postulat per repetir com a presidenciable en unes eleccions catalanes que encara no s'han convocat. "Estic disposat a ser candidat del PSC a la presidència i tinc ganes de ser-ho. La idea és presentar-me a la reelecció", ha dit.

stats