Política 05/09/2019

Iceta, sobre la possible anticipació electoral a Catalunya: "Em temo que sí"

El primer secretari diu que el PSOE "no demanarà esborrar la sentència l'endemà que es faci pública"

Ara
3 min
Iceta: "Que ningú confiï que un cop surti la sentència, demanarem esborrar-la d'inici"

Barcelona"L'indult l'ha de demanar el condemnat". Amb aquesta contundència s'ha pronunciat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en referència a la sentència del judici a l'1-O i que ha de sortir les pròximes setmanes, i ha advertit: "Els socialistes l'acatarem". En aquest sentit, el líder del partit a Catalunya ha insistit que socialistes i independentistes parteixen de "supòsits diferents" i que, per tant, "ningú confiï que un cop surti la sentència, el PSOE demanarà l'indult l'endemà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el ball de negociacions que s'està produint a Madrid entre socialistes i Unides Podem per tancar l'acord que hauria d'arribar abans del 23 de setembre per avalar la investidura de Pedro Sánchez abans de caure en la repetició electoral, la qüestió catalana és un dels punts de més fricció. "El PSOE no vol eleccions", ha insistit Iceta, que també ha rebutjat un "govern de coalició" amb la formació lila. Una opció a què els de Pablo Iglesias es neguen a renunciar.

És en aquest context que el primer secretari socialista ha lloat la posició d'Esquerra Republicana de no vetar la investidura del president espanyol en funcions. "Nosaltres volem que la gent es pugui entendre per obrir una nova etapa política", ha apuntat Iceta, que ha afegit: "A mi l'actitud d'ERC em sembla bé, en aquest sentit". Ara bé, el líder del PSC ha carregat contra els republicans i els ha retret que si es van celebrar les eleccions del 28 d'abril és, precisament, "perquè van decidir tombar els pressupostos". "Són ells qui van fer caure el govern socialista", ha recordat.

Recels entre PSOE i Unides Podem

"El primer que s'ha de produir són aproximacions i generació de confiança", ha dit Iceta, que ha demanat "assossec" a les dues formacions a l'hora d'entomar les negociacions. "La qüestió és: ¿hi ha prou elements perquè es donin les coincidències idònies per tancar un acord?", s'ha preguntat Iceta.

El primer secretari ha lamentat que dins de la formació lila hi hagi "sectors" que advoquen per sortides diferents: des de l'entrada al govern com a condició 'sine qua non', opció en què ha inclòs Pablo Iglesias i els seus afins, fins als "anticapitalistes que, senzillament, no hi volen entrar". "El PSOE ha fet, com a mínim, cinc propostes amb fórmules concretes de col·laboració i participació que van ser rebutjades", ha dit el diputat català, i ha afegit: "Ells poden dir que no és el que volen, però hauran d'assumir conseqüències si anem a eleccions".

Les negociacions a Catalunya

Sigui com sigui, Miquel Iceta ha preferit separar les negociacions per formar un govern a l'Estat i les converses per tirar endavant uns pressupostos catalans. "No son cromos bescanviables", ha dit. "Volem que el Govern enviï un projecte de pressupostos al Parlament, parlar-ne a fons i saber què volen fer amb ells", ha exposat el socialista, que ha indicat que en la situació actual "es fa molt difícil saber de quins horitzons polítics estem parlant".

"Nosaltres volem un procés d'apropament", ha matisat Iceta sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, que ha explicat que, ara per ara, intenten "clarificar què vol cadascú, cosa que està vigent a la Declaració de Granada". "Quan parlem de diàleg els oferim allò que no s'ha donat en massa temps: estar disposats a reconèixer l'altre i oferir converses en el marc de la Constitució", ha justificat el primer secretari. L'objectiu? "Fer una Espanya millor en què Catalunya se senti més còmoda".

Sobre el que sí que té una posició establerta és respecte a la proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, de revifar la "confrontació democràtica" amb l'Estat. "No ens va agradar gens el que va dir", ha reconegut Iceta, que ha volgut mostrar-se prudent amb el cap de l'executiu i esperar al que pugui dir aquest matí a Madrid, des d'on pronuncia una conferència en el marc dels esmorzars informatius organitzats per Europa Press.

"Sense pressupostos ens quedem sense govern", ha apuntat el líder del PSC, que ha argumentat que "no es donen les circumstàncies" per conformar un govern de concentració a Catalunya. "És una fórmula que s'utilitza en moments molt determinats, amb la totalitat de les forces parlamentàries, que comparteixen uns objectius", ha exposat Iceta, en al·lusió a la proposta dels republicans. Ara bé, el diputat socialista sí que ha agafat el guant d'ERC pel que fa a l'anticipació electoral. Una via que aquest mateix dijous ha defensat el president republicà, Oriol Junqueras.

"L'única manera d'obrir una nova etapa política serà després d'unes eleccions", ha dit Iceta, que ha afegit: "Caldrà veure quan vol convocar-les el president Torra i què farà ERC, si es deixa arrossegar, com sempre, per la posició dels altres".

stats