Política 14/05/2014

ICV-EUiA proposa una directiva europea per combatre la pobresa energètica

El candidat de la formació a les europees, Ernest Urtasun, denuncia les "portes giratòries" que hi ha entre la política i els consells d'administració de les companyies elèctriques

Marc Toro
2 min
Ernest Urtasun i el diputat d'ICV-EUiA David Companyon en roda de premsa al davant de la nova seu d'Endesa de Barcelona / ARA

BarcelonaICV-EUiA reclamarà a Brussel·les una directiva europea blindi l'accés de la ciutadania als serveis bàsics de l'aigua, el gas i la llum. El candidat de la formació al 25-M, Ernest Urtasun, ha subratllat aquest dimecres la importància que hi hagi una legislació europea que faci front a la pobresa energètica, "un dels gravíssims problemes del país", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa al davant de la nova seu d'Endesa de Barcelona, el candidat ha lamentat que "hi ha famílies que no tenen accés a serveis bàsics i que estan en situació d'abandonament absolut", i ha assenyalat la liberalització del sector elèctric de PP i PSOE, amb el suport de CiU, com la principal culpable d'aquesta situació.

Així mateix, Urtasun també ha denunciat que, mentre augmenten les tarifes dels serveis bàsics, també creix el marge de beneficis per les empreses espanyoles, que assegura que "entre 2010 i 2012, sempre ha estat per sobre del 6%, doblant mitjana de les empreses europees". "La política ha afavorit les companyies i empobrit a la gent", ha afirmat.

Connivència entre política i sector elècrtric

Amb tot, el cap de llista també ha denunciat les "portes giratories" que hi ha entre la política i les companyies elèctriques, i ha destacat, entre d'altres, els casos de l'exvicepresidenta del govern espanyol Elena Salgado (PSOE), que en deixar el càrrec va passar a ser consellera d'una de les empreses del consorci d'Endesa, o de l'expresident espanyol Felipe González, al consell assessor de Gas Natural. Una pràctica que, segons ha dit, també és habitual entre polítics de PP i CiU.

Els ecosocialistes denunciaran aquesta situació al Parlament Europeu, on demanaran que s'endureixin les restriccions de l'accés de polítics que hagin pres decisions en un cert àmbit a empreses del mateix sector. ICV-EUiA no descarta proposar-ne la prohibició. Urtasun ha recordat que a Espanya el període que ha d'esperar un polític per fer el salt al sector privat és de tan sols 6 mesos.

stats