Política 28/09/2019

Iglesias recorda a Errejón que les bases de Podem no han votat "apuntalar" el bipartidisme

"Sánchez demana el vot a la dreta perquè no governi l'esquerra", critica el líder del partit lila

Ot Serra
2 min
Pablo Iglesias, Irene Montero i Ione Belarra, al Consell Ciutadà Estatal de Podem

MadridDard de Pablo Iglesias a Íñigo Errejón després del pas endavant amb la candidatura Més País. El líder de Podem ha volgut deixar clar en l'obertura del CCE que el nou partit "no és l'adversari" i ha mostrat el seu "respecte" per la decisió de concórrer el 10-N, per bé que ha evidenciat les seves discrepàncie. En la intervenció que ha obert la reunió del Consell Ciutadà Estatal, ha mostrat la seva comprensió amb els que creien que el 2015 Podem havia d'acceptar el pacte del PSOE i Cs per fer president Pedro Sánchez en coalició amb Albert Rivera abans de tornar a eleccions, no presentar-se conjuntament amb Esquerra Unida i donar els vots gratis ara al líder del PSOE per ser investit. "Però hem de recordar que els inscrits en totes les consultes van assenyalar un camí diferent, que Podem no va néixer per apuntalar el bipartidisme, sinó per establir un nou ordre basat en la justícia social", ha remarcat el secretari general.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment les primeres conseqüències del moviment d'Errejón les ha viscut Podem, i no el PSOE, per bé que en pot sortir perjudicada a les urnes l'esquerra en el seu conjunt. Aquest divendres es va confirmar la sortida d'Equo, el canvi de cromos de Podem Múrcia i dies abans l'elecció de Compromís al País Valencià d'aliar-se amb la nova formació d'Errejón. Una de les branques que Unides Podem salvarà és la d'Andalusia, després que els seus dirigents hagin fracassat a l'hora d'aconseguir una candidatura única que aglutinés tant el partit lila com Més País. Adelante Andalucia, doncs, es resigna i continuarà a les files de Podem.

Iglesias també ha volgut contextualitzar com s'ha arribat a la situació de la repetició electoral i ha reiterat que "l'autocrítica" que ha de fer Podem és la d'haver "cregut en la paraula de Sánchez. Així, ha enumerat totes les vegades que el líder socialista ha impedit que es configurés un govern d'esquerres des de 2015 fins ara. "El 28-A va guanyar les eleccions demanant el vot a l'esquerra perquè no governés la dreta i ara demana el vot a la dreta perquè no governi l'esquerra", ha criticat Iglesias, que ha subratllat que Sánchez ara qualifiqui el seu partit "d'extrema esquerra".

En el seu discurs inicial, ha recordat que el 2015 el secretari general del PSOE va preferir arribar a un pacte amb Cs en lloc de sumar amb Podem; el 2016 –amb la mateixa majoria que a la moció de censura de 2018–, els socialistes van entregar el govern a Mariano Rajoy després de defenestrar Sánchez. "Però no perquè volgués pactar amb nosaltres, sinó perquè volia unes terceres eleccions", ha afegit. I, finalment, va acceptar la moció de censura a Rajoy perquè "en aquell espai de temps podia tenir un govern en solitari que li permetia acaparar tot el poder tenint el pitjor resultat de la història". Així, ha criticat que Sánchez ha fet "exactament el mateix que hauria fet Susana Díaz", malgrat que recuperés el lideratge del partit apostant per un discurs de caràcter marcadament progressista. "S'ha oblidat de la plurinacionalitat i ara recorda cada dia el 155", ha lamentat.

stats