Política 28/09/2019

Sánchez veu en l'independentisme un moviment "fracassat" i li demana que "torni a la legalitat"

Reclama que es condemni "qualsevol tipus de violència que pugui venir dels seus grupuscles"

Ot Serra
2 min
Pedro Sánchez al comitè federal del PSOE, al costat de Cristina Narbona i José Luis Ábalos

MadridPedro Sánchez apuja el to contra l'independentisme i aquest dissabte li ha demanat "que torni a la legalitat". Després que la portaveu del govern espanyol en funcions assegurés que no hi ha motius pel 155, el líder del PSOE ha fet aquest reclam al moviment independentista, al qual ha acusat de ser "fracassat i un naufragi total". En la seva intervenció a l'obertura del comitè federal del PSOE, el president en funcions ha dedicat una part a defensar la seva aposta per la "llei i el diàleg" amb Catalunya, per bé que ha orientat més el discurs a assenyalar l'independentisme. "Han portat la societat a un carreró sense sortida i els demanem que reconeguin que van enganyar als catalans –ha indicat Sánchez–. Que tornin a la legalitat i tendeixin la mà a l'altra part de la societat que no vol marxar d'Espanya i vol viure en convivència".

"El seu error ha sigut total, un naufragi absolut, però són a temps d'evitar més errors", ha continuat Sánchez. "Que condemnin qualsevol tipus de violència que vingui d'algun grupuscle del moviment independentista", ha exigit el líder del PSOE davant els aplaudiments dels assistents al comitè federal socialista. Així, ha tornat a manifestar el discurs més amenaçador contra el sobiranisme i ha tornat a recordar que el seu partit "defensarà la Constitució sense vacil·lacions", en la línia del que últimament han expressat diversos ministres i dirigents socialistes, que no els tremolarà el pols per aplicar el 155 si és donen les condicions. La duresa de Sánchez ha arribat pocs minuts després que el líder de Podem, Pablo Iglesias, l'hagi acusat d'abandonar la plurinacionalitat i "recordar cada dia el 155".

Sánchez també ha tancat files amb els processos judicials oberts contra els líders independentistes i els membres dels CDR i ha assegurat que a Espanya "no hi ha presos polítics". "Hi ha ciutadans processats per tribunals independents que apliquen lleis votades democràticament", ha reblat, abans de defensat l'actuació "independent dels jutges, l'actuació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i, en particular, el bon treball de la Guàrdia Civil".

No perdre "ni un minut en retrets"

En una campanya que estarà marcada per la culpabilitat de la repetició electoral, Sánchez ha apostat aquest dissabte per "no perdre ni un minut en retrets". Conscient que la resta de partits focalitzaran sobre ell la responsabilitat de no haver format govern, el líder del PSOE ha decidit ara aparcar aquest debat. "A qui vulgui bronca la hi deixem, els que vulguin confrontació la regalem", ha assenyalat Sánchez, que ha optat per posar-se "cara a cara amb els ciutadans" i "oferir certeses en front dels que ofereixen inestabilitat".

Davant una llarga llista de càrrecs orgànics del partit, Sánchez s'ha vantat de representar el partit que "més s'assembla a la societat espanyola" i ha destacat "l'admiració" que ha rebut d'homòlegs internacionals a l'assemblea de les Nacions Unides aquests últims dies. " Som l'avantguarda en la lluita per la igualtat, la del 8 de març, l'Espanya que defensa una política migratòria responsable i solidària. Un país pioner en la defensa de col·lectius vinculats amb la diversitat com el LGTBI", ha indicat.

stats