Política 17/12/2015

Iglesias vol seduir dreta i esquerra: "M'és igual el que hàgiu votat abans. Benvinguts tots"

El candidat de Podem, que va criticar el "vostè no és decent" de Sánchez a Rajoy, afirma que "la decència ha d'entrar a les institucions" a Espanya

Dani Sánchez Ugart
2 min
Pablo Iglesias, a Sevilla / @ahorapodemos

SevillaPodem encara la recta final de campanya anant a per totes. El candidat de la formació morada a les eleccions del 20 de desembre, Pablo Iglesias, busca l'empenta final a la seva autopronosticada remuntada i va escombrant a esquerra i dreta. "M'és igual el que hàgiu votat en el passat. Benvinguts tots aquells que estan per la decència i el futur del país", ha dit aquest dijous en un míting a Sevilla en què ha centrat el seu discurs a criticar el PP, però deixant clar que "el problema no és que siguin de dretes", sinó "que han instal·lat la corrupció a les institucions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest intent de seducció a les dretes ha estat reforçat per la secretària general del partit a Andalusia, Teresa Rodríguez, que ha dit que "tothom té un cunyat de Ciutadans" i que "tenim dos dies per convèncer el nostre cunyat quin és l'autèntic vot del canvi".

Iglesias ha triat per al seu míting de Sevilla el mateix auditori que fa una setmana va fer servir Albert Rivera, el Palau de Congressos. I, si la batalla dels emergents fos als mítings, Podem portaria molt d'avantatge a Ciutadans, perquè mentre que els taronges amb prou feines van omplir un terç de l'aforament, el partit morat ha sigut aquest dijous capaç, no només d'aplegar 3.500 persones a l'interior de l'edifici, sinó també de deixar gent al carrer. I això que, a diferència de fa una setmana, s'havien distribuït entrades per internet, que es van esgotar en hores.

Els habituals crits de "remuntada" i "sí que es pot" s'han barrejat amb una reversió d'una nadala que ha cantat l'entregat públic sevillà a l'entrada del líder d'esquerres: "El 20 desembre, fum, fum, fum. Votarem Podem, fum, fum, fum", un càntic que ha contribuït a exaltar encara més l'estat d'eufòria que acompanya el partit morat i els seus votants, convençuts que la remuntada va de debò.

Iglesias, que en el seu moment va carregar contra l'acusació del candidat socialista, Pedro Sánchez, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de no ser "una persona decent", ha estat molt a prop de trepitjar la mateixa pedra. Ha dit que "en aquest país la decència ha d'entrar a les institucions", una expressió que deixa entreveure que les persones que ara ocupen aquestes institucions no ho són, de decents: "Seran milions de formiguetes anònimes amb un somriure i que aniran a votar les que ho faran possible". El candidat d'esquerra està dedicant moltes paraules dels seus discursos a intentar il·lusionar els seus, amb al·lusions al "somriure", com aquesta. I des de l'escenari abans d'Iglesias, ha contribuït a reforçar aquesta sensació la número quatre per Madrid, Irene Montero. "No us demano que penseu en el dia 20, sinó en el 21. En si voleu despertar-vos resignats o somrient", ha dit.

Montero ha ofert un encès discurs –molt aplaudit, fins i tot més que el d'Iglesias– en què ha carregat contra el PSOE, a qui ha acusat de ser "el partit de la traïció i de l'oblit" i ha considerat que "ara votar socialista és votar morat i votar Pablo Iglesias de president del govern".

stats