Illa critica els "ultimàtums" i demana anar a la taula de diàleg amb "expectatives realistes"

El líder socialista reitera la mà estesa del PSC als pressupostos

ARA

BarcelonaNi ultimàtums sobre quan ha de durar ni demandes irrealitzables. Això exigeix el líder del PSC, Salvador Illa, a l'independentisme de cara a la taula de diàleg que es reunirà a Catalunya la setmana posterior a la Diada. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el cap de l'oposició ha avisat que no li agraden els "ultimàtums" sobre el diàleg, en referència a la data de caducitat de dos anys que partits com Junts i la CUP estan donant a la via de la negociació. Des de la formació de Carles Puigdemont, però, cada vegada hi ha més veus que qüestionen que aquests dos anys siguin necessaris. Les últimes van ser les de l'expresident Quim Torra; la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, i el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, des de la Universitat Catalana d'Estiu: Torra va dir que la taula de diàleg no s'hauria d'haver produït, Borràs la va titllar de "simulacre" i Puigneró s'hi va mostrar menys contrari defensant la unilateralitat per negociar amb “força”.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'aquestes posicions, Illa critica que abans i tot que s'hagi tornat a reunir ja s'asseguri que el diàleg durarà un temps determinat. També carrega contra la intenció de l'independentisme de portar l'autodeterminació i l'amnistia com a condicions per resoldre el conflicte polític. Per això, ha reclamat a la Generalitat que hi vagi amb "expectatives realistes" i no amb demandes que encara portin "més frustració". Per a Illa, cal buscar el mínim comú denominador que uneix els catalans, i creu que això no passa per reivindicar l'amnistia i el referèndum d'independència perquè "no és possible amb el règim actual". Per buscar aquest mínim comú denominador, el líder socialista ha insistit en el diàleg "entre catalans" articulat des del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Mà estesa per als pressupostos

El PSC sap que el soci prioritari del Govern per aprovar els pressupostos és la CUP, però tot i això els socialistes mostren mà estesa amb la Generalitat per si l'aliança amb els antisistema es complica i necessiten noves sumes per aprovar els comptes. Ja ho va verbalitzar aquest dilluns la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, i aquest dimarts hi ha insistit Illa, subratllant que Catalunya necessita uns pressupostos per al 2022 i criticant que finalment no se'n presentessin uns per a aquest any. Tot i que veuria "lògic i coherent" que el Govern busqués el suport de la CUP, ha ofert el seu partit per negociar-los. "Al PSC li pot el principi de responsabilitat", ha argumentat el líder socialista. Després que el president del Govern digués que rebutjava aprovar uns pressupostos amb el PSC perquè no seria "coherent", Illa li ha etzibat que "ell sabrà". "Quan se'ns busca, se'ns troba per solucionar problemes determinats", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Des del primer minut de la legislatura, Illa va oferir mà estesa al Govern en els grans temes, però lamenta que l'executiu de Pere Aragonès no l'hagi tingut en compte. El líder del PSC ha criticat el Govern per la poca "fluïdesa de comunicació" amb l'oposició, per exemple en la gestió de la pandèmia. L'exministre de Sanitat ha dit que està "una mica descontent i desenganyat" amb l'executiu i ha lamentat que, d'algunes qüestions, se n'hagi assabentat pels mitjans.

El lideratge del PSC

El calendari perquè Illa rellevi Miquel Iceta al capdavant del PSC ja està marcat: el dilluns 30 d’agost l'actual ministre de Cultura i Esports proposarà la celebració d’un congrés extraordinari per triar el nou líder socialista, un cop el PSOE hagi celebrat el seu propi congrés a mitjans d'octubre. Davant d'aquest fet, Illa ha dit que la substitució significarà un "relleu natural" i ha assegurat que Iceta continuarà tenint un paper important al PSC perquè és una "figura indispensable".