Puigneró defensa la unilateralitat per negociar amb “força” a la taula de diàleg

El vicepresident es mostra menys contrari a la taula de diàleg que Borràs i Torra

3 min
El vicepresident a l'acte de clausura de la 53a edició de l'UCE de Prada de Conflent

Prada de ConflentTres mesos després de firmar l'acord d'investidura amb Esquerra, diferents dirigents de JxCat han carregat contra la taula de diàleg en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). Avui, però, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, s'ha mostrat més cautelós a l'hora de posar en dubte l'instrument de diàleg que van impulsar els republicans i ha defensat anar a negociar a Madrid. Això sí, perquè el Govern s'hi presenti amb "força" ha remarcat que "no es pot renunciar a la unilateralitat en cap cas". "És una carta que ja hem jugat i l'Estat ha de saber que estem disposats a tornar-la a jugar. Si no, estarem venuts en qualsevol mena de negociació", ha dit al cinema Lido de Prada de Conflent, en l'acte de clausura de la 53a edició de l'UCE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el vicepresident del Govern ha fet un discurs que se situa entre el que van fer a Prada de Conflent la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. La dirigent de JxCat gairebé va donar la taula de diàleg per amortitzada i la va titllar de "simulacre" de negociació. I, en la mateixa conferència, l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, va anar un pas més enllà i directament va dir que "no s'hauria de produir". D'altra banda, Vilagrà va recordar que fa tres mesos que han acordat amb la resta de partits independentistes tirar-la endavant i va dir que ara seria un contrasentit no anar a Madrid i "no esgotar totes les vies de diàleg i de negociació".

A més, en la mateixa línia que Puigneró, diferents líders republicans també han plantejat des de l'UCE la necessitat de treballar en "paral·lel" a la taula de diàleg i reforçar-se per obligar l'Estat a negociar. La vicepresidenta del Parlament i exconsellera de Salut, Alba Vergés, ahir va subratllar que la "dicotomia entre la taula de diàleg o embat democràtic és falsa" i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va advertir en una entrevista a l'ACN que hi hauria "moments de xoc" si el govern espanyol no "encarrila" la situació política del conflicte i que Catalunya no abandonarà les seves aspiracions d'autodeterminació. Pel que fa als terminis de la taula de diàleg, el vicepresident ha dit que s'han d'anar analitzant els fruits que dona i que, si no funciona o el president espanyol, Pedro Sánchez, la bloqueja, no s'ha d'esperar a abandonar-la fins d'aquí dos anys. "No pot ser la taula de perdre el temps", ha afirmat.

Puigneró també ha reivindicat els catalans com "gent de diàleg" i ha apostat per anar a Madrid i marcar l'agenda de les negociacions. Ha dit que "personalment" insistirà en el fet que l'Estat "respecti i acati" la resolució del Consell d'Europa, que va demanar a Espanya que "indulti i alliberi" els presos polítics, que retirés peticions d'extradició per als que són a l'exili i que reformi els delictes de rebel·lió i sedició; i exigirà que retirin les lleis "recentralitzadores" com la de Seguretat Nacional, la General de Comunicacions i la de l'Audiovisual. Puigneró considera que aquestes lleis són "absolutament incompatibles" amb la proposta de Sánchez de més autogovern per a Catalunya. D'altra banda, Puigneró també ha aprofitat per defensar l'ampliació "verda i sostenible" de l'aeroport del Prat i, a la vegada, la "descarbonització" del país.

Últim dia d'UCE

Després d'una setmana de desenes de classes i conferències de tota mena en clau catalanista i de ser l'espai on les principals formacions independentistes han fet evidents les seves diferències estratègiques, l'UCE s'ha acomiadat de la seva 53a edició de Prada de Conflent i el mateix vicepresident ha fet entrega del premi Canigó a l'històric membre de l'equip rector de la universitat Joandomènec Ros. Dimarts també es va entregar un altre premi Canigó a la vila de Prada. Al seu torn, el director de l'UCE, l'historiador Jordi Casassas, ha celebrat que l'edició d'aquest any, que s'ha pogut seguir des de Prada de Conflent i des de casa, s'hagi desenvolupat amb èxit tot i la pandèmia de covid.

stats