El PSC es torna a oferir per negociar els pressupostos malgrat la negativa d'Aragonès

Romero situa l'augment de recursos per a les famílies vulnerables com una de les seves "línies vermelles"

ARA
2 min
La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, aquest divendres a Segur de Calafell.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, sentenciava aquest cap de setmana que el PSC no és una opció per negociar els pressupostos del 2022 i que només tenia en compte la CUP com a soci per aprovar-los. La posició del president de la Generalitat no ha fet renunciar de moment els socialistes a continuar oferint-se al Govern. Aquest dilluns la portaveu del PSC, Alícia Romero, li ha demanat que "no posi vetos ni cordons sanitaris" al seu partit i que prevegi la possibilitat de negociar els comptes de l'any vinent amb els socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a l'ACN, Romero fins i tot ha situat quines serien les "línies vermelles" del PSC per començar a negociar els pressupostos: l'augment de recursos per a les famílies vulnerables o en risc de pobresa infantil, i l'aposta pel coneixement i la innovació. El PSC fa setmanes que demana uns nous pressupostos al Govern –havia demanat a l'executiu de Pere Aragonès que n'elaborés uns per al 2021 també– i per això la portaveu socialista ha reiterat que era "imprescindible" que l'executiu posés fil a l'agulla. Romero creu que és "obvi" que el Govern haurà d'explorar ara el suport de la CUP, però també veu necessari continuar mantenint la mà estesa si la negociació amb els anticapitalistes descarrila.

De moment Aragonès no vol sentir a parlar de cap altre escenari que no sigui aprovar els pressupostos amb la CUP, perquè creu que qualsevol altre pacte "no seria coherent" amb l'acord firmat amb Junts i els anticapitalistes. "Volem tirar endavant els pressupostos amb els socis de la investidura: ERC, Junts i CUP", deia aquest cap de setmana en una entrevista a l'ACN. El president de la Generalitat insistia que ara mateix no es plantejava "cap altra possibilitat". "Si volem uns bons pressupostos, hi ha de ser", assegurava en referència a la CUP.

Ara bé, els anticapitalistes de moment han mostrat moltes reticències per entrar a negociar els comptes. Fa poques setmanes la diputada Dolors Sabater llançava un avís des dels micròfons de Catalunya Ràdio: "És impossible dir quin suport s'hi pot donar sense saber-ne les partides". La CUP considera que l'acord d'investidura amb ERC s'està complint de manera "lenta" i que hi ha dos projectes que compliquen que la CUP s'avingui a negociar uns pressupostos amb l'actual Govern: l'ampliació de l'aeroport del Prat i la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern.

Precisament, de cara al mes de setembre el partit vol començar mobilitzacions al carrer per oposar-se a l'ampliació de l'aeroport. Amb tot, la CUP no ha situat aquest projecte com una línia vermella per començar a negociar els comptes. Els comuns, en canvi, sí que veuen molt complicat començar a parlar d'un projecte de pressupostos –l'any passat van aprovar els del 2020– mentre el Govern tingui en marxa aquestes dues iniciatives.

stats