Iceta proposarà el 30 d'agost la celebració d'un congrés extraordinari perquè Illa el rellevi al capdavant del PSC

Alícia Romero assegura en una entrevista a 'El Periódico' que "toca fer el canvi"

ARA
3 min
Illa parlant amb Iceta el passat mes de novembre, en una imatge d'arxiu

El gir de guió que va suposar el canvi de candidat del PSC per a les eleccions del 14-F havia deixat una qüestió pendent: Salvador Illa va deixar el ministeri de Sanitat per liderar la llista –i va guanyar les eleccions tot i empatar amb ERC en escons–, però Miquel Iceta es va mantenir com a primer secretari dels socialistes catalans. Tot i que des del primer moment la formació va descartar un lideratge bicèfal, aquesta qüestió encara no s'ha resolt. En una entrevista a El Periódico, la portaveu del grup parlamentari socialista i figura de confiança d'Illa, Alícia Romero, ha explicat que ja han posat fil a l'agulla i Iceta, que des de la remodelació del govern espanyol que es va anunciar al juliol és ministre de Cultura i Esports, proposarà al partit la celebració d'un congrés extraordinari per oficialitzar l'ascens d'Illa com a primer secretari del PSC. "Iceta ha dit que toca fer el canvi", ha explicat Romero, que l'ha emmarcat en un "relleu natural".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com ha explicat la portaveu, Iceta plantejarà la qüestió durant l'executiva del 30 d'agost. Es consolida, per tant, l'aposta per Illa, que liderarà també l'estructura orgànica de la formació –actualment és secretari d'organització–. En l'entrevista, Romero posa de manifest que el ministre va ser "primer secretari en moments molt complicats" i que "ha deixat un partit més cohesionat i fort": "Vam guanyar les autonòmiques", ha assenyalat. De fet, el PSC sempre va reivindicar que va ser Iceta qui va decidir fer un pas al costat com a candidat davant les possibilitats de multiplicar resultats: i va funcionar, els socialistes van passar de ser la quarta força a la primera, encara que la victòria electoral no li ha servit per accedir al govern.

En el mateix sentit, Romero ha avançat que previsiblement Illa "voldrà fer nous equips per enfortir el partit", encara que el calendari anirà "molt marcat pel congrés del PSOE del mes d'octubre". Això vol dir que el congrés extraordinari del PSC podria celebrar-se després d'aquesta cita del PSOE, prevista per a l'octubre, i, per tant, pot endarrerir-se fins a finals del 2021 o principis del 2022. Una de les iniciatives d'Illa com a líder del grup parlamentari del PSC va ser presentar un executiu a l'ombra, nomenant 15 conselleries, com un alter ego del govern de la Generalitat amb l'objectiu de fer oposició i guanyar visibilitat com a alternativa de govern. Romero explica a l'entrevista que aquest grup de treball s'ha reunit quatre cops: "Cada quinze dies. Fem una reunió executiva, comentem els temes d'aquestes dues setmanes i encarreguem temes". "Estem contents amb l'experiència, és una altra manera d'organitzar l'oposició", diu.

Romero també s'ha referit a l'ampliació de l'aeroport del Prat, que el PSC defensa a diferència d'En Comú Podem, una tensió que també ha sigut palpable entre Podem i el PSOE a l'Estat. "Els governs de coalició tenen les seves discrepàncies", admet la diputada: "Estic convençuda que hi haurà lleialtat al govern d'Espanya. No he sentit cap ministre de Podem dir que no a aquesta inversió". Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, Romero ha insistit en la mà estesa del PSC al president Pere Aragonès per negociar-los, encara que el republicà ha descartat els socialistes com a socis. "Si el Govern té problemes, estem disposats a parlar-ne", ha dit: "No a adherir-nos a uns pressupostos que facin JxCat i ERC". Amb tot, ha admès que "la primera opció del Govern és la CUP", cosa que, va lamentar, no li sembla "raonable".

stats