Illa ven els indults com un "acte de generositat" en unes jornades de SCC

El líder del PSC insisteix que "no convé" un referèndum però es pot buscar "consens"

3 min
Salvador Illa durant l'acte d'aquesta tarda

BarcelonaUn murmuri creixent ha seguit l'entrada del líder del PSC, Salvador Illa, a la sala de l'Hotel NH Constanza on Societat Civil Catalana (SCC) celebra diverses jornades amb representants del constitucionalisme. La concessió dels indults als presos polítics per part del govern espanyol ha estat un glop amarg en el món unionista, que fa poques setmanes es va manifestar davant la delegació del govern espanyol a Barcelona contra la mesura de gràcia amb el president de SCC, Fernando Sánchez Costa, al capdavant. "Quina vergonya", s'ha sentit que xiuxiuejava un dels assistents a l'acte mentre Illa ha defensat -tímidament- la immersió lingüística: el jove ha acabat marxant. Tot i això, el socialista ha mantingut un to assossegat que ha aconseguit temperar els ànims d'un auditori que se sent, en part, decebut pel PSC que el 2017 va sumar-se al front antiindependentista validant la intervenció de la Generalitat i en l'actualitat ha fet una aposta per rebaixar la tensió a través dels indults.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Illa ha mantingut l'estratègia que Sánchez ha portat a terme aquests dies: argumentar per activa i per passiva la necessitat de l'alliberament dels presos. "Els indults són un acte de generositat, una afirmació de l'estat de dret, que reforça el que al meu parer està tenint lloc a Catalunya, l'obertura d'un nou temps polític en què hem de pair aquest fracàs col·lectiu", ha defensat. El socialista ha proclamat la necessitat de passar pàgina del Procés a través de "dir la veritat", fer "plantejaments que uneixin" i amb el "respecte a l'estat de dret" com a línia vermella.

"Què ens uneix als catalans?", s'ha preguntat Illa: "La bandera no. N'hem vist dues als carrers". Aquesta afirmació ha fet reaccionar Manel Manchón, periodista de Crónica Global encarregat de conduir l'acte: "Existeix la senyera", ha etzibat. Illa ha concedit que la senyera el representa: "Però altres han optat per una altra bandera", ha puntualitzat. "Ens va reunir la recuperació de l'autogovern, la Generalitat, la llengua catalana, això s'ha perdut", ha dit, i ha fet una crida a la posada en marxa de la taula de partits.

La sola presència d'Illa a les jornades de SCC ja havia generat polèmica fa uns dies, quan Vox es va negar a participar-hi si el PSC hi tenia representació. El president de l'entitat unionista, Fernando Sánchez Costa, ha lamentat que l'extrema dreta "s'autoapliqui un cordó sanitari". Però el cert és que tant Vox com membres de Ciutadans i del PP han mantingut una actitud de confrontació total amb els socialistes. De fet, tant el líder del PP, Pablo Casado, com el de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, han basat la seva intervenció en l'acte en una crítica molt contundent contra el PSOE.

El dirigent conservador ha advertit del perill que un govern socialista acabi acceptant la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, i Manchón ha preguntat al líder del PSC directament sobre la qüestió. "Un referèndum d'autodeterminació no és convenient", ha recordat Illa. Amb tot, ha defensat que el que cal és votar sobre "un acord", un "consens" que s'aconseguirà sense arribar a parlar d'"opcions rupturistes".

"El constitucionalisme està en hores baixes? Jo no hi estic d'acord", ha assegurat Illa, que ha recordat que "hi va haver un intent de secessió i no va funcionar". "Estem on érem", ha recalcat: "Potser el nou temps en què som exigeix formes noves de fer contribucions". Així, el líder del PSC ha assumit el paper de pont amb els sectors independentistes i, admetent la poca simpatia que una declaració en favor dels indults pogués despertar entre els oients, ha acceptat que hi hagi "reticències" davant la qüestió, però ha insistit en la necessitat de "diàleg" dins de Catalunya. "Hi ha dues pulsions de gent que no està satisfeta amb el model d'Estat", ha recordat: "Tenen dret a expressar-ho". En paral·lel, ha tret pit de l'aposta del PSC per refundar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) "buscant la sostenibilitat econòmica, el pluralisme, no només informatiu sinó també lingüístic i cultural".

Malgrat alguns esbufecs i les crítiques que, un cop ha acabat l'acte, alguns assistents han fet a l'argumentació d'Illa, la xerrada s'ha desenvolupat amb un to cordial. "Catalunya s'està movent", ha conclòs el líder de l'oposició, que ha defensat que quan passeja per Catalunya no troba "rebuig" sinó un clima "molt diferent" del que hi havia fa dos o tres anys.

stats