POLÍTICA FISCAL
Política 03/07/2013

Mas-Colell justifica l'increment de l'impost de transmissions patrimonials "perquè no hi ha més remei"

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP validen la reforma fiscal entre crítiques dels grups de l'oposició pel retard amb què arriba

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl Parlament ha validat aquest dimecres l'increment de l'impost de transmissions patrimonials del 8% al 10% amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, l'oposició de PP i l'abstenció de C's. "Ho fem perquè no hi ha més remei", s'ha justificat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ha recordat que la crisi força un "procés de consolidació fiscal duríssim". Ha apuntat també que Catalunya ha protagonitzat "el 25% de la reducció de dèficit de totes les comunitats autònomes i un 17% del de totes les administracions públiques, tot i que el pes de la despesa catalana és el 6% de l'Estat". "Aquest 2013 haurem arribat al límit de la racionalització de la despesa", ha avisat Mas-Colell, que ha denunciat igualment que "el govern espanyol està arrabassant ingressos per tot arreu" amb la seva política fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu torn, el diputat d'ERC Pere Aragonès ha donat ple suport a la mesura -inclosa en el pacte d'estabilitat firmat per CiU i ERC- i ha coincidit que "molt de marge no queda per quadrar el pressupost reduint la despesa", malgrat reconèixer que "els sacrificis es podrien repartir millor". "A ningú li agrada augmentar impostos, però a ningú tampoc no li agrada reduir despesa, cal trobar l'equilibri en termes de justícia i progressivitat", ha assenyalat el republicà.

El 2013 només es recaptaran 50 dels 152 milions previstos

El PSC i ICV-EUiA, tot i votar a favor de la mesura, han criticat alguns aspectes de l'increment impositiu. Han criticat, per exemple, que s'aprovin iniciatives fiscals sense presentar els pressupostos, que s'hagi trigat tant a aplicar aquesta reforma de l'impost de transmissions patrimonials i que no s'hi hagin pogut debatre aspectes com exempcions per a les rendes baixes. "Han trigat més de sis mesos a portar la modificació al Parlament, una cosa que en el pitjor dels casos triga una setmana", s'ha exclamat el portaveu socialista al Parlament, Maurici Lucena. De fet, segons ha reconegut Mas-Colell, dels 152 milions que la mesura ha de reportar, aquest 2013 només se'n recaptaran 50 milions a partir del setembre. Igualment, el diputat d'ICV-EUiA Josep Vendrell ha lamentat que "s'estan fent ajustaments pressupostaris amb opacitat" i ha assenyalat que comunitats autònomes governades pel PP com Galícia o Extremadura tenen l'impost de transmissions patrimonials al mateix nivell o superior.

El diputat del PP Pere Calbó ha justificat el seu vot contrari perquè "els ciutadans amb menys renda seran els més perjudicats i ho patirà un sector que ho està passant malament", i ha alertat que "tornen les polítiques del tripartit". El diputat de CiU Antoni Fernàndez Teixidó li ha recordat, però, els nombrosos increments impositius aprovats pel govern espanyol. "Són els campions en augmentar impostos!", ha etzibat. El portaveu parlamentari de Ciutadans, Jordi Cañas, ha criticat al seu torn la manca de pressupostos i ha assegurat que l'augment impositiu ofegarà l'economia.

La CUP titlla de "defraudadors fiscals" els futbolistes de 'la roja'

Finalment, el cap de files de la CUP al Parlament, David Fernàndez, ha carregat contra els postul·lats del PSOE i el PSC conforme "baixar impostos és d'esquerres" i ha denunciat tots aquells que exerceixen frau fiscal o els milionaris que evadeixen impostos. Ha citat, entre d'altres, els futbolistes de la selecció espanyola de futbol: "Tots són defraudadors fiscals, van decidir tributar a Sud-Àfrica el que van guanyar amb la Copa del Món i no a Espanya. Que patriotes!". "Si ets milionari, defraudar et surt gratis", ha sentenciat.

stats