ELECCIONS PLEBISCITÀRIES
Política 17/07/2015

Els sobiranistes d'ICV i EUiA reclamen unitat entorn del procés constituent malgrat la pugna en l'eix social

Francesc Matas (Acord d'Esquerres per la República Catalana) creu que el lideratge de Mas en la llista unitària dificultarà "molt sumar al procés una part de la classe treballadora" però demana col·laboració

Roger Tugas
3 min
Els portaveus, a l'inici de l'acte de presentació de l'Acord d'Esquerres per la República Catalana / ACN

BarcelonaLa pugna en l'eix social entre diverses candidatures de cara al 27-S no és incompatible amb una col·laboració posterior pel fa al procés sobiranista. Aquest és el posicionament de l'Acord d'Esquerres per la República Catalana (AE×RC), que agrupa sobiranistes d'ICV, EUiA i sindicats i moviments socials, sobretot després que transcendís que el principi d'acord que estan en procés de ratificar Podem, ICV, EUiA –que ja ho ha fet amb un suport del 91%– i Procés Constituent fixa que la confluència de Catalunya Sí que es Pot inclourà l'obertura d'un procés constituent propi i no subordinat a la República Catalana, malgrat que deixi obert si aquesta República ha de ser independent, federada o confederada amb l'Estat, cosa que es decidiria en un referèndum. "La lluita pel fet social està oberta, però hi ha un espai democràtic català que cal treballar", declara a l'ARA el portaveu i vicepresident de l'AE×RC, Francesc Matas, que destaca les similituds entre els fulls de ruta d'aquesta coalició d'esquerres i de les forces independentistes com la llista unitària o la CUP: "Si a algú no li agrada la paraula 'independència' però sí la ruptura democràtica i el procés constituent sobirà, és una altra manera de dir-ho".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, malgrat la pugna que comporti la campanya electoral, Matas defensa que "s'ha de confrontar en l'eix social, no en el nacional", ja que "una cosa és que la gent es confronti per liderar el procés i l'altra que ho faci pel mateix procés". "En allò que és social, hi ha una guerra econòmica, no s'ha de donar oxigen, però en allò que és democràtic cal un espai comú que cal desenvolupar, en termes republicans, també en l'àmbit espanyol", on creu que es poden provocar canvis arran del procés constituent català. D'aquesta manera, l'AE×RC farà reunions i contactes perquè, malgrat que aposten perquè l'esquerra lideri aquest procés, intentaran que "tothom pugui ser-hi". "Intentarem un acord en allò que és democràtic i l'Estat ens hi ajudarà", confia Matas.

Hegemonia cap a la dreta

Així, el portaveu de l'Acord celebra que es clarifiqui l'oferta electoral i els respectius programes, tot i que lamenta que "el fet que ERC se supediti a CDC genera incertesa i ajorna el lideratge del procés per a l'esquerra". "He felicitat Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals i els he animat a defensar la sobirania amb inclusivitat, i també felicitarem Catalunya Sí que es Pot quan hi hagi acord definitiu", afirma, i confia que la CUP tibarà també en l'àmbit social. I és que considera que, per consolidar la majoria social a favor de la República Catalana, ara "cal treballar sobretot l'espai social, que els no convençuts vegin l'oportunitat en la independència per incloure les seves demandes, cal fer esforços inclusius". Per fer-ho, però, opina que "amb la dreta catalana liderant, costarà molt sumar al procés una part de la classe treballadora".

Pel que fa al full de ruta que podrien compartir la llista unitària, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, Matas defensa que "després de les eleccions cal una declaració formal de procés constituent, que s'ha de fer de seguida, no es pot posposar, i llavors redactar una Constitució i referendar-la i també el tipus de relacions amb l'Estat, també per sumar els que volen seguir-hi, cal ser inclusius". "Rajoy diu que la independència no arribarà perquè s'aplicarà la llei, i per això cal una legalitat catalana pròpia", afirma, cosa que passa perquè "si la dreta i l'esquerra assumeixen la ruptura democràtica, cal avançar-hi i convertir el Parlament autonòmic en un Parlament sobirà, no aprovar una altra declaració de sobirania". En definitiva, doncs, "allò que és fonamental és que hi hagi el màxim de diputats a favor del full de ruta i el Parlament sobirà".

Complir els acords sobre el procés

Sigui com sigui, l'AE×RC no veu clar que Artur Mas estigui disposat a liderar aquest procés constituent amb totes les conseqüències i té "molts dubtes que la dreta vulgui trencar i pugui tenir lloc aquesta sobirania". "Per ara, tenim uns acords, que totes les parts lluitin perquè s'apliquin, tant la llista de Mas, com la de Catalunya Sí que es Pot, com la CUP", apunta. Per part de CDC o Podem a escala estatal, però, queden interrogants oberts: "¿Pablo Iglesias acceptarà el procés constituent català? ¿Mas farà el que no va el 9-N?". L'AE×RC, segons defensa Matas, treballarà perquè tothom col·labori i sigui fidel al procés constituent català.

stats