Política 19/07/2018

Torra: “La causa cau com un castell de cartes”

El president diu que "la justícia espanyola no té credibilitat davant tot Europa"

Ara
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir durant una atenció als mitjans.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat la decisió de Pablo Llarena de retirar les euroordres de tots els polítics que estan exiliats i ha tornat a denunciar l'actuació de la justícia espanyola. "Espanya s'ha vist obligada a retirar l'euroordre per segona vegada i això posa en evidència com la justícia espanyola no té credibilitat davant tot Europa", ha denunciat Torra en declaracions als mitjans. "Sabíem que teníem la raó i avui ho tornem a saber: tenim la raó", ha reblat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tot plegat, el president ha demanat a l'estat espanyol que sigui "conseqüent" i que expliqui com "pensa acabar amb l'arbitrarietat de la justícia espanyola". Torra ha tornat a demanar la llibertat dels presos polítics que fa mesos que estan tancats entre reixes i ha instat la fiscalia a retirar les acusacions, perquè la causa contra tots ells "cau com un castell de cartes". Per a Torra, ara Carles Puigdemont i la resta d'exiliats són "ciutadans lliures en una Europa lliure", i això, ha dit, permetrà a l'expresident català "tirar endavant el procés cap a fer efectiva la República" a través del Consell per la República.

A banda de les declaracions de Quim Torra, poca estona després de saber que el jutge Pablo Llarena rebutjava extradir Carles Puigdemont només per malversació, l'independentisme ha celebrat la decisió. De fet, els diputats del grup parlamentari de JxCat s'han assabentat de la notícia mentre estaven reunits al Parlament i on també hi havia connectat l'expresident de la Generalitat per videoconferència. En aquell moment, segons expliquen fonts del grup, Puigdemont ha demanat prudència per esperar a veure la resolució completa.

Poca estona després, Carles Puigdemont ha mostrat la seva opinió a través de Twitter. L'expresident ha defensat que després de conèixer la decisió de Llarena era un bon moment per demanar la llibertat dels presos "amb més força", perquè considera que la retirada de les euroordres demostra "la feblesa immensa de la causa judicial".

A través de les xarxes socials, el conseller de Territori, Damià Calvet, ha destacat la "separació de poders" de la justícia alemanya i s'ha mostrat compromès amb la "restitució" de Puigdemont.

Per la seva banda, el vicepresident primer del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, ha piulat a través de Twitter:

Les defenses de l'expresident també han celebrat la decisió. L'advocat de l'expresident català, Jaume Alonso-Cuevillas, considera que la decisió de Llarena respon a la intenció "d'evitar un cop" de la justícia europea. En declaracions a l'agència Efe, Cuevillas ha afegit que seria "lògic" que Puigdemont tornés a la seva residència belga de Waterloo, perquè han quedat cancel·lades les mesures cautelars que tenia fixades per la justícia alemanya des de la seva detenció el 25 de març passat.

L'advocat, a més, ha ironitzat sobre la decisió del jutge a través de Twitter: "Ens ha quedat un estiu immillorable".

L'advocat que coordina les defenses dels polítics exiliats, Gonzalo Boye, ha recorregut a una comparació històrica per celebrar la decisió de Llarena:

Per la seva banda, el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha qualificat de "ridícul internacional de Llarena i la justícia espanyola". El dirigent republicà també ha aprofitat l'ocasió per exigir la "immediata llibertat de les preses i presos polítics", el mateix dia que la fiscalia ha demanat a Llarena que mantingui la presó preventiva als nou líders independentistes que fa mesos que estan tancats entre reixes.

En la mateixa línia s'ha expressat l'exconsellera i dirigent del PDECat, Neus Munté, a través de les xarxes socials:

El líder dels comuns, Xavier Domènech, també ha qualificat de "bancarrota absoluta" l'estratègia judicial de Pablo Llarena a través de Twitter.

stats