Política 22/12/2019

L'independentisme convoca una gran manifestació per acompanyar Puigdemont i Comín al Parlament Europeu

La marxa es realitzarà el 13 de gener aprofitant que hi ha ple a l'Eurocambra

Xavi Tedó
2 min
L'independentisme convoca una gran manifestació per acompanyar Puigdemont i Comín al Parlament Europeu

BarcelonaDos anys després de la gran manifestació que va col·lapsar els carrers de Brussel·les per demanar la llibertat dels presos polítics, l'independentisme prepara una nova mobilització a Estrasburg, segons ha pogut saber l'ARA. Serà el dia 13 de gener, aprofitant que hi ha ple al Parlament Europeu, amb la voluntat d'acompanyar els ara ja sí eurodiputats, Carles Puigdemont i Toni Comín, en la seva entrada a l'Eurocambra després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagi reconegut la immunitat d'Oriol Junqueras i de retruc de l'expresident i l'exconseller. També per exigir a la cambra europea que obligui Espanya a alliberar Junqueras perquè pugui exercir el seu càrrec després de la històrica sentència del TJUE de dijous.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La marxa l'organitza el col·lectiu Omplim Estrasburg, que el 2 de juliol va cridar la ciutadania a manifestar-se a la ciutat francesa en la sessió constitutiva de la cambra europea per defensar els drets polítics dels eurodiputats catalans escollits després que la setmana anterior les autoritats de l'Eurocambra impedissin a l'expresident i a l'exconseller recollir les seves acreditacions com a càrrecs electes, a diferència de la resta de nous eurodiputats. Després d’analitzar tots els escenaris, els dos exiliats no van acudir a la ciutat francesa pel risc de detenció, tot i ser a pocs quilòmetres de la frontera.

Ara ja amb els seus drets restablerts, l'independentisme vol tornar a fer una exhibició de força per exigir al Parlament Europeu que reconegui que "el dret a l’autodeterminació és un dret fonamental dels europeus i que Espanya ha d’acceptar que és la solució al conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol". Els autors del manifest, que es vol lliurar al president del Parlament Europeu, David Maria Sassoli, subratllen: "Som conscients que només serem lliures quan no es vulnerin els drets fonamentals i puguem exercir de manera efectiva el dret a l’autodeterminació". "Volem decidir, en llibertat, sense amenaces, repressió i violència, el nostre futur", afegeixen.

El manifest, que han batejat amb el nom de Persistir és guanyar, ressalta que la decisió del TJUE té uns "efectes demolidors sobre l’actuació de l’estat espanyol que s’havia conjurat –saltant-se les normes de la UE i els principis bàsics de qualsevol democràcia avançada– per impedir la representació al Parlament Europeu de més de dos milions de vots". Una victòria als tribunals que l'independentisme vol aprofitar ara per reclamar una solució política al conflicte que passa inexorablement per les urnes.

Segons ha pogut saber l'ARA, demà es donaran a conèixer tots els detalls del transport. Hi haurà l'opció d'anar-hi amb avió amb sortida i tornada el mateix dia des de Barcelona i Girona. Els manifestants que busquin una opció més econòmica hi podran anar amb les desenes d'autocars que s'organitzaran amb sortida el dia abans i tornada després de l'acte, tot i que també s'oferirà la possibilitat de fer nit a Estrasburg el dia 12.

stats