Política 18/09/2020

L'independentisme i els comuns rebutgen demanar rastrejadors a l'exèrcit

JxCat i ERC voten dividits sobre la reforma del delicte de sedició i el projecte de BCN World

Q. Bertomeu / M. Esteve
2 min
L'independentisme i els comuns rebutgen demanar rastrejadors a l'exèrcit

BarcelonaEn les votacions del debat de política general totes les mirades han estat posades en si el Parlament li exigiria o no al president de la Generalitat, Quim Torra, convocar eleccions. Més enllà d'això, però, hi ha hagut moltes més votacions, algunes de les quals amb resultats significatius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la cambra ha aprovat una resolució de la CUP amb el suport de JxCat, ERC i els comuns en què demanava al Govern que descarti de manera "diàfana" la possibilitat de demanar rastrejadors militars per fer front a la pandèmia. El text, que ha tirat endavant, argumenta que fer-ho seria "incoherent i absolutament contradictori" amb diverses iniciatives de foment de la pau i desmilitarització que ha aprovat el Parlament en els últims temps.

Aquesta votació ha suposat que per primera vegada JxCat i ERC es posicionin tan clarament en contra de demanar ajuda a l'exèrcit. Fins ara havien donat missatges ambigus. No havien demanat mai explícitament aquesta ajuda, però no la descartaven. Per exemple, el president de la Generalitat, Quim Torra, l'abril passat va manifestar: "Si ens pot ajudar l'exèrcit espanyol, com si ens pot ajudar qualsevol metge, jo li estaré molt agraït. Si és per fer una feina útil i humanitària, no tinc cap problema". Les resolucions que aprova el Parlament són un mandat que el Govern ha d'aplicar, sempre que no comporti un cost addicional no previst en els pressupostos de la Generalitat, que no és el cas. La Generalitat, a partir d'avui, ha de descartar l'ajuda de l'exèrcit.

Aval a la reforma del delicte de sedició

Els comuns també havien portat al Parlament la seva proposta per reformar el delicte de sedició establert al Codi Penal com una via per alliberar els presos polítics i que ha acabat tirant endavant gràcies als vots favorables d’ERC. En aquesta votació, JxCat i ERC han votat dividits, ja que els diputats del partit de Carles Puigdemont s’han abstingut. La proposta ha tirat endavant amb els vots del PSC, els comuns i ERC, mentre que la CUP hi ha votat en contra, al costat del PP i Ciutadans. Els comuns ja van posar per escrit la seva proposta per reformar aquest delicte aquest estiu i l'hi van traslladar al PSOE. Els socialistes, per la seva banda, s'han compromès a tirar-la endavant durant aquest curs polític.

Els dos socis de Govern també s'han dividit a l'hora de votar un altre tema que ha sigut polèmic aquestes últimes setmanes. Els comuns i la CUP han portat a votació una proposta de resolució que instava el Govern a "no formalitzar" l'acord en què l'Incasòl avançarà 96 milions d'euros per comprar els terrenys de BCN World. Els republicans havien sigut crítics amb aquesta operació, però en aquesta resolució s'han abstingut, mentre que JxCat hi ha votat en contra. La proposta no ha acabat prosperant perquè només ha obtingut els vots favorables del PSC, els comuns i la CUP. PP i Ciutadans s'han abstingut.

stats