Política 28/10/2020

JxCat i Torra carreguen contra el "diàleg" del govern espanyol arran de l'operació de la Guàrdia Civil

El Govern posa els serveis jurídics a disposició dels detinguts que treballen per a la Generalitat

Anna Mascaró
3 min
Quim Torra aquest migdia a Sant Jaume

BarcelonaL'operació que la Guàrdia Civil ha engegat aquest matí contra diferents empresaris pel finançament del Procés ha revifat la indignació de les entitats i els partits independentistes, els líders dels quals han viscut en primera línia –i encara pateixen– la persecució judicial. La unitat sobiranista, en els últims temps cada cop més difícil de veure, s'ha tornat a materialitzar aquest migdia contra la "repressió" de l'Estat, en un acte conjunt convocat per Òmnium. No obstant, les diferències estratègiques entre partits s'han fet evidents. Tant JxCat com l'expresident Quim Torra –inhabilitat pel Tribunal Suprem– han considerat aquesta operació policial sota el govern de Pedro Sánchez com la "demostració" que el "diàleg" amb l'Estat no ha portat a la resolució del conflicte.

Torra ha estat rebut a la plaça Sant Jaume amb crits de "President, president" per part de les desenes de persones que s'hi han concentrat per rebutjar l'operació de la Guàrdia Civil. "L'Estat no té altra manera de dialogar que amb la repressió", ha etzibat l'expresident, que ha reclamat que es continuï "plantant cara" a l'Estat. En l'acte a Sant Jaume, organitzat precisament per l'empresa Events, que aquest matí ha estat escorcollada per la Guàrdia Civil, no hi ha intervingut el vicepresident Pere Aragonès, tot i ser-hi present, i ha sigut la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, qui ha fet declaracions en nom del Govern. Budó ha anunciat que s'han posat els serveis jurídics del Govern a disposició dels investigats que treballen per a la Generalitat.

Per la seva banda, la diputada de JxCat Elsa Artadi ha insistit en la línia de les declaracions de Torra, i ha censurat que aquestes detencions i escorcolls s'estiguin produint amb el PSOE i Unides Podem a l'executiu espanyol. "La causa general contra l'independentisme continua", ha lamentat, i ha desacreditat la taula de diàleg: "No serveix ni per acabar amb el conflicte ni per acabar amb la repressió". "Només hi ha una resposta, unitat i independència", ha receptat.

La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha estat rebuda pels manifestants amb crits de "Fora taula de diàleg". Vilalta ha lamentat la persecució de l'Estat, que busca "dividir" el moviment independentista. "No és la solució al conflicte polític, la solució passa per una resolució política i democràtica", ha recalcat, i ha insistit que ha de passar per "l'amnistia i l'autodeterminació". També ha replicat que "l'adversari" no són els partits polítics independentistes.

"Volen fer creure que el moviment independentista és criminal, però és democràtic", ha dit, per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera, que ha denunciat que "l'únic camí" és la "mobilització" davant la repressió. Antoni Castellà (Demòcrates), al seu torn, ha considerat que "davant la via unilateral de la repressió només queda la via unilateral cap a la independència". "És més necessari que mai", ha dit, bastir una "majoria independentista al Parlament que estigui disposada a aixecar la DUI". El líder del PDECat, David Bonvehí, ha defensat l'independentisme amb "tots els seus matisos". "Nosaltres intentarem lluitar dia rere dia, sense descans, al costat de les persones represaliades, sense agafar por, que és el que persegueix l'Estat", ha recalcat. Per part de Catalunya En Comú Podem, cap dels seus dirigents s'ha manifestat al llarg del dia d'avui sobre la qüestió.

Òmnium i l'ANC convoquen protestes al vespre

Les entitats independentistes han convocat els ciutadans aquest dimecres al vespre a totes les places dels pobles i ciutats de Catalunya per protestar contra l'operació de la Guàrdia Civil. Ho ha anunciat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha reivindicat la "unitat davant la repressió". "Davant un Estat amb l'únic objectiu de posar en funcionament tots els seus obstacles per acabar amb l'independentisme" cal entonar la "presumpció d'innocència davant de tot, i més avui", ha reivindicat, mentre que el portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, ha demanat una resposta "àmplia, unitària" de l'independentisme. "Cal urgentment que tornem a demostrar que tenim un projecte polític guanyador" davant d'"aquest Estat, que ens vol empresonats", ha sentenciat.

Al llarg d'aquest matí s'han produït diversos escorcolls i detencions en el marc d'un operatiu dirigit pel jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, el mateix que investiga el presumpte desviament de fons de la Diputació de Barcelona a entitats pròximes al sobiranisme. Entre els detinguts hi hauria l'exconseller Xavier Vendrell, l'ex alt càrrec de CDC David Madí i l'editor Oriol Soler, així com el director de l'oficina de Carles Puigdemont Josep Lluís Alay –que ja ha quedat en llibertat amb càrrecs– i el president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, Xavier Vinyals.

stats