Política 05/02/2014

Tècnics d'Hisenda denuncien tracte de favor de l'Agència Tributària a la infanta Cristina i Urdangarin

Critiquen que no s'obri una inspecció de l'IRPF dels ducs, ja que al juny prescriuen les possibles responsabilitats per les declaracions de la renda del 2009

Europa Press
2 min
El cotxe de la infanta Cristina sortint de l'hotel de Barcelona on s'hostatja mentre prepara la seva cita judicial de dissabte / EFE

MadridEl sindicat de tècnics del ministeri d'Hisenda (Gestha) ha criticat que l'Agència Tributària (AEAT) no hagi obert una inspecció sobre les declaracions de l'IRPF realitzades des del 2009 per la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, perquè això és, segons la seva opinió, el que hauria fet Hisenda "amb qualsevol altre ciutadà" que tingués els "antecedents" dels ducs de Palma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'AEAT ha obert aquest dimecres un nou procediment inspector sobre Aizoon, la societat que la infanta Cristina i el seu marit comparteixen al 50%, per tal de comprovar si a partir de l'exercici fiscal del 2009 l'empresa va complir amb totes les obligacions tributàries. A través d'un comunicat, els tècnics d'Hisenda han celebrat que "l'Agència prengui la iniciativa perquè no prescrigui un possible delicte fiscal". Tot i això, han criticat que aquest procediment, que es mantindrà com una peça separada del cas Nóos mentre no es descobreixin indicis de delicte, "no s'hagi obert sobre els ducs en les respectives declaracions de l'IRPF per a aquests mateixos exercicis".

El secretari general de Gestha, José María Mollinedo, ha dit que, tot i que "normalment Hisenda sempre ha anat per darrere de l'actuació judicial", ara "sembla que per primera vegada pren la iniciativa", com demanava el sindicat per constatar que "la pràctica administrativa és igual per a tothom". "A qualsevol altre ciutadà amb aquests antecedents se li haurien ampliat fa ja força temps les actuacions administratives sobre l'impost de societats d'Aizoon però també sobre l'impost de la renda dels socis", ha afirmat.

Inspecció "obligada"

Després d'assenyalar que tant els pèrits d'Hisenda com la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat consideren que aquesta empresa actuava com una societat pantalla i que, per tant, els seus ingressos "s'han d'imputar de forma personal a Urdangarin", Mollinedo ha conclòs que l'obertura d'una inspecció al marit de la infanta per als anys que van del 2009 al 2011 "hauria de ser obligada".

Tracte diferenciat

A la pregunta de si el ministeri encapçalat per Cristóbal Montoro està donant als ducs de Palma un tracte diferent al que rebrien altres ciutadans, Mollinedo ha contestat: "La pràctica tributària ens diu que sí, perquè això no ocorreria amb una empresa convencional i uns socis convencionals". El secretari general de Gestha ha explicat que, contràriament al que passa amb el cas d'Urdangarin, el seu exsoci Diego Torres i la seva dona –sobre els quals ja ha començat una investigació–, a la infanta Cristina ja no se li podran exigir responsabilitats administratives per les declaracions de l'IRPF del 2008 i d'anys anteriors, perquè des del punt de vista tributari ja hauran prescrit. A més, ha apuntat que, des del punt de vista penal, el possible cobrament de dividends encoberts a través de despeses personals no constituiria un delicte fiscal si no se superés el límit de 120.000 euros.

stats